Τα προϊόντα εισαγωγής πήραν την ανιούσα.Αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής κατά 35%


 
Νέο κύμα ακρίβειας είναι προ των πυλών, μετά τη νέα άνοδο κατά 35% που καταγράφουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στα ύψη βρέθηκαν τον Μάρτιο οι χονδρικές τιμές των καυσίμων, χαρτικών, τροφίμων, χημικών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και μετάλλων.

Σημειώνεται πως οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων ειδών μεταφέρονται στο «ράφι» με ταχύτητα που είναι ανάλογη της κινητικότητας των αγαθών.

Δηλαδή, στα καύσιμα οι νέες τιμές φτάνουν άμεσα στην «αντλία». Στα τρόφιμα μικρής διάρκειας π.χ. γαλακτοκομικά οι νέες τιμές γίνονται άμεσα ορατές στο «ράφι» ενώ με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών μεταβάλλονται οι τιμές σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά όταν οι συνθήκες στις αγορές είναι «κανονικές».

Αυτό σημαίνει ότι, η αύξηση κατά 35% των χονδρικών τιμών τον Μάρτιο, επηρέασε ελάχιστα τον πληθωρισμό του Μαρτίου, ο οποίος εκτοξεύτηκε στο 10,2% και θα επηρεάσουν πολύ περισσότερο τον πληθωρισμό του Μαΐου και των επομένων μηνών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς όπως έχει δηλώσει ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Θόδ. Σκυλακάκης, αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη νέων μέτρων και παρέπεμψε για περισσότερα τον Σεπτέμβριο, εφόσον βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων.

Επίσης, δύσκολη θεωρείται η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ένα ζήτημα, στο οποίο αλληλοδιαψεύδονται κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά πως έχει μεγάλο κόστος και η αποτελεσματικότητά του είναι αμφίβολη.

 
+35% ο εισαγόμενος πληθωρισμός

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 34,6% έναντι αύξησης 24,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Σε σύγκριση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 7,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Εκρηκτικές ανατιμήσεις

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 34,6%, τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 50,3% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 8,0%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, ότι, στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 34,6% συνέβαλαν κυρίως οι ακόλουθες ανατιμήσεις:

    Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 96,7%
    Αντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 77,7%
    Παραγωγή βασικών μετάλλων 33,1%
    Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 12,5%
    Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής: 12,5%
    Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 9,4%
    Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 8,9%
    Βιομηχανία τροφίμων 8,6%
    Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 4,9%
    Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 3,7%
    Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 3,2%
    Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού 1,6%

 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.