Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΔΙΕΙΣΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΜΠΑΚΟΥ-ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ


 

 

Οι εταιρίες Kiloman και Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη πούλησαν το 30% του Ελλάκτωρ στην Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη έναντι 190 εκατ ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή και πλέον αυτό είναι επίσημο.


Οι εφοπλιστές κατέχουν 104,46 εκατ μετοχές Χ 1,80 ευρώ = 190 εκατ ευρώ ενώ επένδυσαν 131 εκατ ευρώ δηλαδή κέρδος 60 εκατ ευρώ περίπου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης μέσω της Ambrosia είχαν υποβάλλει πρόταση στην Reggeborgh που κατέχει 30% άμεσα και 10% έμμεσα στον Ελλάκτωρ για να εξαγοράσουν το 30% των Ολλανδών έναντι 1,50 με 1,55 ευρώ ανά μετοχή.
Η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί πριν δύο εβδομάδες γύρω στις 20 με 22 Απριλίου και υπήρξε κρίσιμη συνάντηση των εφοπλιστών και της Reggeborgh στις 5 Μαίου 2022.


Η Reggeborgh απέρριψε την πρόταση των εφοιπλιστών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε η πρόταση να αγοράσει η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη το 30% του Ελλάκτωρ από τους εφοπλιστές Μπάκου και Καυμενάκη έναντι 190 εκατ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,4840 ευρώ που ήταν η τελευταία τιμή στο χρηματιστήριο πριν την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

 
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πόρισμα 100 σελίδων έχει διαπιστώσει ακραίες παραβάσεις από την Reggeborgh στον Ελλάκτωρ και αναμένεται προσεχώς να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις...

 
Ποιο το σχέδιο;
Το σχέδιο συνοπτικά έχει ως εξής
Οι εφοπλιστές αποχωρούν από τον Ελλάκτωρ και σχεδιάζουν νέα εξαγορά, δεν αποχωρούν από την Ελλάδα, αντιθέτως θα παραμείνουν ενεργοί στα ελληνικά δρώμενα.
Η Motor Oil ενδιαφέρθηκε όχι για τον Ελλάκτωρ αλλά για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος που δραστηριοποιείται στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η EΛΤΕΧ Άνεμος θα αποσχιστεί από τον Ελλάκτωρ και θα αποτελέσει μαζί με άλλες δραστηριότητες του ομίλου Motor Oil τον ενεργειακό βραχίονα.
Με την απόσχιση ο Ελλάκτωρ θα καλύψει το κεφαλαιώδες ζήτημα του ομολογιακού των 670 εκατ ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί... αλλά θα χάσει και το πιο κερδοφόρο περιουσιακό του στοιχείο.
Ο Ελλάκτωρ ως μικρότερη εταιρία θα διεκδικήσει την Αττική Οδό και με βάση την έκβαση αυτού του project θα προχωρήσει στην συγχώνευση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία θα έχει πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Macquarie η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί και με την νέα ενεργειακή εταιρία που θα δημιουργήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

 
Συμπέρασμα
Οι εφοπλιστές με 190 εκατ έναντι αρχικής επένδυσης 130 εκατ κερδίζουν 60 εκατ και σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εξαγορές στην Ελλάδα.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ενισχύεται δυναμικά στον χώρο της ενέργειας, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Ελλάκτωρ χάνει την ΕΛΤΕΧ Ανεμος αλλά αποπληρώνεται και το ομόλογο των 670 με 675 εκατ ευρώ.
Η Reggeborgh θα παραμείνει ο μέτοχος του Ελλάκτωρ που είναι πιθανό να συγχωνευθεί στο τέλος με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία στο μεσοδιάστημα θα έχει πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή...

 
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Kiloman και Greenhill

  ""Η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».Η ανακοίνωση της Motor OilΗ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των Ευρώ 1,75 ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε Ευρώ 182.000.000. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε Ευρώ 1.000 εκατ. και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

Η παρούσα ανακοίνωση αποστέλλεται προς ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποβάλλεται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 1081/06.05.2022


 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.