Τασούλας: Η Ουκρανία περνά αυτό που βίωσε η Κύπρος-Συνάντηση με αντιπροσωπεία Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων


«Αυτό που βιώνει σήμερα η μαρτυρική Ουκρανία, βιώθηκε πριν από δεκαετίες στην Κύπρο και αυτός ο αγώνας του πολιτισμένου κόσμου ενάντια στη βαρβαρότητα που σήμερα την εκφράζει η Ρωσία του Πούτιν, είναι αγώνας που, αν ευοδωθεί, θα δώσει επιτέλους λύση και στο ζήτημα της Ουκρανίας και στο ζήτημα της Κύπρου και θα αποτρέψει μελλοντικά παρόμοιες τραγωδίες». Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδέχθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημάρχων των Κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου που επισκέπτεται την Αθήνα.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η Ελλάδα έχει συμπαρασταθεί σε αυτή την περιπέτεια του κυπριακού ελληνισμού από την πρώτη στιγμή και στόχος είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στόχος είναι να σταματήσει το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η Τουρκία στην Κύπρο, που είναι κυριολεκτικά πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας κυρίαρχης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως «η περιπέτεια και η δοκιμασία του ουκρανικού λαού, πάνω στις ίδιες ακριβώς παραβιάσεις με εκείνες που έγιναν στην Κύπρο το 1974 και κρατάνε ακόμη, ανέδειξαν παγκοσμίως τα προβλήματα που προκαλεί η επιθετικότητα, ο αναθεωρητισμός, η βαρβαρότητα, η αγνόηση βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής διαβίωσης των λαών, όπως είναι η κυριαρχία μιας χώρας, η εδαφική της ακεραιότητα, το δικαίωμά της να έχει αυτοδιάθεση και να ορίζει τη μοίρα της μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

Όπως τόνισε, «παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ρεαλισμό τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου, μέσα από τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτείνει, να προκαλέσει μία επανέναρξη του διαλόγου ώστε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με γνώμονα τις αποφάσεις του, επιτέλους να προχωρήσει το πρόβλημα της Κύπρου σε μία επίλυση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κατέληξε πως «τελικά όλοι καταλαβαίνουμε, βλέποντας και αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, ότι αυτό που η ανθρωπότητα πρέπει να επιτύχει είναι το μέγεθος του δικαίου να γίνει συνώνυμο και να μετατραπεί σε δύναμη δικαίου», εκφράζοντας την ελπίδα «η τελευταία δοκιμασία όλης της ανθρωπότητας να οδηγήσει σε αυτή την ευόδωση, σε αυτή την εξέλιξη, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι οι λαοί, ακόμη και ρωσικός. Γιατί τα προβλήματα σήμερα της ανθρωπότητας είναι πολύπλοκα και τέτοιες αρχαϊκές συμπεριφορές, όπως εισβολές και γενοκτονίες, είναι αδιανόητες για τον 21ο αιώνα».

Εκπροσωπώντας την Επιτροπή Δημάρχων των Κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου, ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Κυθρέας, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για ό,τι η Ελλάδα κάνει για την Κύπρο» επισημαίνοντας ταυτόχρονα «ότι χτυπάει και κάποιο καμπανάκι του επείγοντος, καθώς, εδώ και 48 χρόνια, το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατοχή».  

Αναφερόμενος στο δράμα του ουκρανικού λαού, τόνισε πως «και εμείς ως κατεχόμενοι δήμοι της Κύπρου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχουμε καταδικάζει με τις ανακοινώσεις μας αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα επισημαίνουμε, αν θέλετε, και τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα που σε 48 ώρες έχει επιβάλει κυρώσεις, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που προβάλλουν με τόσο έντονο τρόπο αυτή την τραγωδία, στην περίπτωση της Κύπρου, εδώ και 48 χρόνια, δεν έχουν κάνει αυτά που όφειλαν να κάνουν για την αποκατάσταση του δικαίου και την απαλλαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Καρεκλάς, υπογράμμισε το γεγονός πως η κατεχόμενη Κύπρος «είναι ευρωπαϊκό έδαφος που κατέχει η Τουρκία, με αποτέλεσμα η Τουρκία να είναι στο απυρόβλητο και να παρουσιάζεται σήμερα ως ειρηνοποιός και μάλιστα να γίνεται και λόγος να εγγυηθεί την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τη στιγμή που παραβιάζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελείτο επίσης από τους κ.κ. Βίκτωρα Χατζαβραάμ, Δήμαρχο Μόρφου, Ελένη Μυλωνά-Χατζημιχαήλ, Δήμαρχο Ακανθούς, Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δήμαρχο Λευκονοίκου, Νεοπτόλεμο Κότσαπα, Δήμαρχο Λαπήθου και Μαρία Μουστάκα Κουρουγιάννη, Αντιδήμαρχο Κερύνειας. Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

kathimerini.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.