Μόσχα: Θα πουλάμε τρόφιμα μόνο σε φίλους μας



Λίγες ώρες μετά το διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές προμηθειών ρωσικού αερίου μόνο σε ρούβλια, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα πουλά τρόφιμα μόνο σε «φιλικές χώρες» από εδώ και στο εξής! 

Αυτό είπε σήμερα, Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Ν.Μεντβέντεφ είπε ότι θα ήθελε να περιγράψει «μερικά απλά αλλά σημαντικά σημεία σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία», δεδομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν.

«Θα προμηθεύουμε μόνο στους φίλους μας τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα», είπε ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλά από αυτά και δεν βρίσκονται καθόλου στην Ευρώπη ή την Βόρεια Αμερική».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open Θανάση Αυγερινό, η απόφαση αφορά όλα τα τρόφιμα που εξάγει η χώρα, μεταξύ των οποίων σιτάρι και ηλιέλαιο, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί μοντέλο αντίστοιχο με του φυσικού αερίου το οποίο προβλέπει πληρωμές μόνο σε ρούβλι. Η απόφαση αναμένεται να διευκρινιστεί μέσα στην ημέρα.

Οι γεωργικές προμήθειες στους «φίλους» θα είναι τόσο σε ρούβλια όσο και σε εθνικό τους νόμισμα σε συμφωνημένη αναλογία, είπε ο Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία προμηθεύει ήδη σιτάρι κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Προτεραιότητα στον εφοδιασμό τροφίμων είναι η εσωτερική αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος των τιμών εντός αυτής», είπε ο Μεντβέντεφ. Η Ρωσία χρησιμοποιεί ποσοστώσεις και φόρους στις εξαγωγές σιτηρών από το 2021 για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τον υψηλό εγχώριο πληθωρισμό των τροφίμων.

Η απόφαση αναμένεται να διευκρινιστεί μέσα στην ημέρα.

«Σιωπηλό αλλά τρομερό όπλο»
Μιλώντας για την επισιτιστική ασφάλεια, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι πολλές χώρες εξαρτώνται από τις προμήθειες τροφίμων από τη Ρωσία και αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του, είναι «ένα ήσυχο αλλά τρομερό όπλο».

«Θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, η ΕΣΣΔ αγόραζε σιτηρά από τον Καναδά. Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών, μαζί με την Ινδία και την Κίνα. Και τα τελευταία χρόνια, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού. Έτυχε η επισιτιστική ασφάλεια πολλών χωρών να εξαρτάται από τις προμήθειες μας. Αποδεικνύεται ότι η τροφή μας είναι το σιωπηλό μας όπλο. Ήσυχο, αλλά τρομερό»


Υπενθύμισε ότι η εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων «ξεπερνά την εξαγωγή πραγματικών όπλων, ανήλθε σε περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι». Περιγράφοντας τέλος τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ρωσία στον τομέα της προμήθειας τροφίμων, ο Μεντβέντεφ παρατήρησε με ειρωνεία ότι «αποδεικνύεται ότι θα φάμε πρωινό μόνοι μας». «Ίσως μοιραστούμε το μεσημεριανό γεύμα με φίλους, αλλά δεν θα δώσουμε δείπνο στους εχθρούς μας.»


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.