Δικαστική προσφυγή των Δικηγόρων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος


Σε δικαστική προσφυγή κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής προχωρά Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη (13/4) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος:

1. Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους.

Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

Α) Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής.

Β) Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών.

2. Η διάταξη του άρθρου 187 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε με την προσθήκη της παρ. 6, καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητεί και περιορίζει τη δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να καταργηθεί.

Η διάταξη αυτή , η οποία, ως δικονομική, εφαρμόζεται αναδρομικά, παράγει ήδη αποτελέσματα και δημιουργεί ανεπιεικείς καταστάσεις. Οδηγούνται στη φυλακή κατηγορούμενοι, που καταδικάζονται για ήσσονος σημασίας αδικήματα ενώ άλλοι κατηγορούμενοι, που καταδικάζονται για μεγαλύτερης ηθικής και νομικής απαξίας αδικήματα απολαμβάνουν το προνόμιο της αναστολής της ποινής ή της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνέχεια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ , πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα,μέχρι και 29.4.2022 και στη συνέχεια, να εξετάσουν την παράταση της στοχευμένης αυτής αποχής και τη διεύρυνση του πλαισίου της και στις δίκες β’ βαθμού, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.