O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών ζητά με επιστολή του 6μηνη παράταση τών έργων λόγω τών αυξήσεων στά υλικά!!


 


 

 Για αδυναμία στην ομαλή εκτέλεση δημοσίων έργων, λόγω της μεγάλης ανόδου στις τιμές των δομικών υλικών. κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών.

Με επιστολή του προέδρου του συνδέσμου κ. Γιώργου Βλάχου ζητείται από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών παράταση 4 έως 6 μηνών στην κατασκευή των έργων με την ελπίδα να έχουν επανέλθει έως τότε οι τιμές στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης (που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία) και να εκκινήσουν εκ νέου οι παραγγελίες πρώτων υλών.

«Οι συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών που ενσωματώνονται στα τεχνικά έργα (σίδηρος,τσιμέντο, ξυλεία, χαλκός, άσφαλτος, πολυαιθυλένιο, PVC, αλουμίνιο, πετρελαιοειδή κ.λπ) ακολουθούν φρενήρεις ρυθμούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», αναφέρεται στην επιστολή και επισημαίνεται πως οι αυξήσεις: «έχουν υπερβεί το τελευταίο διάστημα σε ποσοστό το 100%».

Οπως τονίζει ο κ. Βλάχος...«έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο εταιρείες προμηθειών να αρνούνται να δώσουν καν προσφορά για δομικά υλικά. Είναι εμφανές ότι οι τεχνικές εταιρείες βρίσκονται προ αδιεξόδου και ουσιαστικής αντικειμενικής αδυναμίας να προχωρήσουν στην ομαλή εκτέλεση των έργων».
Τα αιτήματα του συνδέσμου στην αυριανή συνάντηση στο υπουργείο

Αύριο οι εκπρόσωποι του συνδέσμου έχουν συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών με ανώτατα στελέχη του υπουργείου με δύο βασικά αιτήματα:

α) Τη χορήγηση αυτοδίκαιης παράτασης τεσσάρων έως έξι μηνών στην εκτέλεση των δημοσίων έργων

β) Τη θεσμοθέτηση σύγχρονου και σοβαρού συστήματος αναθεώρησης των τιμών εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, «είναι δεδομένο ότι εάν δεν τηρηθούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις οι περισσότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις θα προβούν σε διάλυση των συμβάσεων έργων από μόνες τους παράλληλα με αίτημα αποζημίωσης».

Ο σύνδεσμος αριθμεί πάνω από 400 μέλη από όλες τις κατηγορίες των εργοληπτικών πτυχίων. Πολλές εταιρείες έχουν αναλάβει έργα με σημαντικές εκπτώσεις από Δήμους και Περιφέρειες και ως εκ τούτου η ανατίμηση στα οικοδομικά υλικά και στα παράγωγα του πετρελαίου οδηγεί στον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών και τη λειτουργία των εργοταξίων με μεγάλες ζημιές.

Μία ενδεχόμενη παράταση στην εκτέλεση των έργων θα δώσει τη δυνατότητα στους εργολάβους να σταματήσουν τις παραγγελίες των υλικών για το επόμενο τετράμηνο ή εξάμηνο με την ελπίδα πως στη λήξη της παράτασης οι τιμές θα έχουν υποχωρήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παραγόντων του κλάδου η τιμή της ασφάλτου έχει ενισχυθεί κατά 140%, των πλαστικών κατά 120% και του σιδήρου κατά 47%.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.