H συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βερσαλίες μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Συνέντευξη Tύπου παραχώρησε την Παρασκευή ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλίες.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη:

«Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία»

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι»

«Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες»

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων»

«Η αλληλεγγύη που δείχνουμε για τους πρόσφυγες ας είναι το έναυσμα για τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών»

«Στόχος είναι όσο πιο σύντομα γίνεται να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο»

«Έντονο ενδιαφέρον για τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου»

«Άλλη μια εθνική διάσταση αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από το 20% των πλοίων LNG παγκοσμίως ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές»

«Μεγάλη συζήτηση για της βραχυπρόθεσμες προτάσεις. Υπήρξε ενδιαφέρον από πολλές χώρες για την πρόταση που κατέθεσα. Θα συζητηθεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»

«Ζητήσαμε και προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» 

«Οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις είναι πεπερασμένες. Είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις»

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό. Με έξυπνο τρόπο, όχι οριζόντια»

«Η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο. Ήμασταν λίγοι αυτοί που λέγαμε για την ανάγκη η Ευρώπη να μπορεί να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες των κρατών. Τώρα, είναι περισσότερες οι χώρες»

«Ιδιαίτερη σημασία η ευρωπαϊκή ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Αυτό που θα προβλέπει πως αν κάποια χώρα - μέλος είναι σε ανάγκη, τότε οι υπόλοιπες χώρες θα προστρέξουν σε βοήθεια»

«Να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα και στο χρέος οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες. Η Άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»

«Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι επιβεβλημένη. Είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και όταν υπάρχουν αυτές οι γεωπολιτικές συνθήκες, θα πρέπει να φροντίσουμε να μην προσθέσουμε άλλες εστίες αναταραχής και αβεβαιότητας»

«Η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει απάντηση σε οποιοδήποτε επιχείρημα από την άλλη πλευρά. Όμως, πάντα λέω ότι το παράθυρό μας είναι ανοιχτό στον διάλογο και η πόρτα μας κλειστή στις προκλήσεις»

«Μέσα σε 15 ημέρες η ΕΕ επέβαλε το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων ποτέ, το οποίο έχει δρομολογήσει ποτέ. Η Ευρώπη χτίστηκε από τις στάχτες του πολέμου με βασικό στόχο να διατηρήσει την ειρήνη»

«Όσον αφορά στο ελληνικό σχέδιο των έξι σημείων, θα έχουμε προτάσεις από την Κομισιόν έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο πρέπει να μην θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα, χρειάζεται πολιτική ισορροπημένη, αλλά και να μην υπονομεύει την ανάπτυξη».

Για το ευρωομόλογο: «Η ΕΕ έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα με το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσουμε». Εάν φανταζόμαστε ακόμη ένα Ταμείο Ανάκαμψης, νομίζω ότι είμαστε ακόμη μακριά».



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.