Νέος θύλακας αποσταθεροποίησης στήν Ευρώπη η Βοσνία Ερζεγοβίνη;;;;Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- Ετοιμότητα για αποφασιστική δράση!!


 


 
Η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου η αυξανόμενη αποσχιστική ρητορική και αντίστοιχες ενέργειες απειλούν τη σταθερότητα της χώρας και εξαιτίας της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανία καθώς στην περιοχή δρουν φιλορωσικές οργανώσεις αναμένεται να συζητηθεί αύριο Τρίτη στην διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πολιτική κατάσταση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη γίνεται όλο και πιο τεταμένη, καθώς η αύξηση του εθνικισμού και των αποσχιστικών τάσεων εξακολουθεί να απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των κρατικών θεσμών.

Οι επιβληθείσες κυρώσεις

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ κατηγορώντας τον για διαφθορά και απειλητικές προς την σταθερότητα του βαλκανικού κράτους ενέργειες.

Σε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας του Ετρωπαικού Κοινοβουλίου, η οποία εγκρίθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να επιβάλει και αυτή στοχευμένες κυρώσεις στον ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και τους συμμάχους του για τις διεφθαρμένες δραστηριότητές τους, τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και την υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Επί του παρόντος, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.



Εν τω μεταξύ και με αφορμή την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει την ειρηνευτική αποστολή EUFOR (Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 500 στρατιώτες, διπλασιάζοντας με αυτόν τρόπο της δύναμη της. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ στους φόβους ότι οι Σέρβοι αυτονομιστές που συμπαραστέκονται στη Ρωσία θα μπορούσαν να παρακινηθούν να αναλάβουν δράση από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Η επιδείνωση της κατάστασης της διεθνούς ασφάλειας έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την αστάθεια και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη», ανέφερε η EUFOR. «Η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων είναι ένα προληπτικό μέτρο για την ενίσχυση της σταθερότητας στη Βοσνία με την τοποθέτηση επαρκών, ικανών δυνάμεων στη χώρα για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βοσνία να διατηρήσει ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η αποστολή τους θα είναι να δείξουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να διατηρήσει τη σταθερότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Είναι ένα συνετό και αναλογικό μέτρο που αντικατοπτρίζει την ξεκάθαρη δέσμευση της ΕΕ και της EUFOR για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2004, η EUFOR ξεκίνησε τη μεγαλύτερη αποστολή της μέχρι σήμερα. Με 6.300 στρατιώτες, αντικατέστησε την SFOR, η οποία μέχρι τότε επέβλεπε την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον του 1995. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των στρατιωτών έχει μειωθεί μαζικά.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.