Ένταση και διαφωνίες στήν Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ . Η Ισπανία ζητά πλαφόν στην ενέργεια , αντιδρά Γερμανία, Ολλανδία



Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Παρασκευής η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο κατά τη δεύτερη μέρα των συζητήσεων οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη -μέλη για τις ενεργειακές κυρώσεις  εναντίον της Ρωσίας συνεχίστηκαν.

Κι όχι απλά συνεχίστηκαν, αλλά οξύνθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε γίνει γνωστό την Πέμπτη άλλαξε, καθώς σήμερα Παρασκευή κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του κειμένου, το οποίο δεν ικανοποίησε πολλές χώρες της ΕΕ. Σ' αυτή την έκδοση έγινε προσπάθεια να περάσουν όλες οι επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

Η Σύνοδος Κορυφής, μετατράπηκε σε θρίλερ και οι εντάσεις εντός της αιθούσης κορυφώθηκαν. Είναι  χαρακτηριστικό ότι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέντρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα, να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το» είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ, πριν βγει από την αίθουσα.

Μάλιστα όπως μετέδωσαν συμπατριώτες του δημοσιογράφοι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, προειδοποίησε τους άλλους ηγέτες πως θα ασκήσει βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αν δεν συμφωνηθεί πλαφόν στις ενεργειακές τιμές.

Αντιδράσεις από Γερμανία και Ολλανδία

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά και τον καθορισμό ορίου στην τιμή της ενέργειας, κάτι που βρήκε αντίθετες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες προειδοποίησαν ότι ο περιορισμός στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά και η αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά θα οδηγούσε σε στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίστηκε η Σύνοδος, αλλά σε τεταμένο κλίμα

Η Σύνοδος Κορυφής, τελικά ξεκίνησε ξανά λίγο μετά από τις 20.00 μ.μ., καθώς οι «27» επέστρεψαν στο τραπέζι και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, πάντα βέβαια σε τεταμένο κλίμα. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μαζί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε δεν συναίνεσαν με τις θέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσεθ και του Πορτογάλου ομολόγου του Κόστα, οι οποίοι επέμειναν, σε όσα είχαν συμφωνηθεί από την Πέμπτη.

Τελικά όμως λίγο μετά τις 20.30 έγινε γνωστό πως βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.