Κατά τόν κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ.Οικονόμου υπάρχει συναντίληψη Ελλάδος -Τουρκίας σε αρκετά ζητήματα!!


 


Υπάρχει μία συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διαπιστώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -έτσι όπως αποτυπώνεται μετά χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο- υπάρχει μία συναντίληψη, καταρχήν, για τις διαφορετικές συνθήκες που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία και πως πρέπει κάτω από αυτές τις διαφορετικές συνθήκες να φροντίσουμε να έχουμε λιγότερες εντάσεις και προβλήματα, σημείωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

Προφανώς, τα προβλήματά μας και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από ζητήματα παραμένουν. Το γεγονός, όμως, ότι οι τόνοι ήταν σαφώς διαφορετικοί όχι μόνο στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και στις συναντήσεις του με μια σειρά από αξιωματούχους με τους οποίους είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση στο παρελθόν, δείχνει να επανατοποθετεί σε κάποιο βαθμό τη στάση του σ’ αυτά που γίνονται. Να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολύ καθαρή αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε πρακτική αναθεωρητισμού και επεκτατισμού παίζει το ρόλο της και στενεύει τα περιθώρια για αντίστοιχες κινήσεις ή φιλοδοξίες, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου διαπίστωσε επίσης:

Η κάθε πλευρά παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της. Έχει, όμως, μια σημασία, να αξιολογεί κανείς τον τρόπο, τον τόνο, με τον οποίο τίθενται τα ζητήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι είδαμε μια τελείως διαφορετική πρακτική και τακτική από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν είδαμε την οξύτητα με την οποία μας είχαν συνηθίσει στη ρητορική τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Προφανώς, όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στη διάρκεια. Εκείνο το οποίο αντιλαμβανόμαστε είναι ότι μπορεί να αποτελέσει η χθεσινή συνάντηση ένα βήμα, ένα θεμέλιο, για να πατήσουμε με πιο θετικό τρόπο στις κοινές προκλήσεις που έχουμε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Επίσης, όπως διαπίστωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

Έχουμε το επόμενο διάστημα δύο-τρία πολύ σημαντικά ορόσημα που νομίζω ότι και συμβολικά και ουσιαστικά θα βοηθήσουν την περεταίρω εξομάλυνση των σχέσεων. Ένα από αυτά είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που είναι να γίνει στη χώρα μας. Προφανώς, για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κυλήσει στο πνεύμα της χθεσινής συζήτησης και τις παραδοχές που και οι δύο ηγέτες έκαναν με βάση το πόσο επηρεάζονται οι χώρες μας, η περιοχή μας, από τη νέα κατάσταση, από αυτήν την τεράστια αλλαγή στη γεωπολιτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και για το πως πρέπει αυτή να μας βρει σε ένα πνεύμα συναντίληψης σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που δημιουργεί και για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Συμφωνήσαμε ότι δεν έχει νόημα να προσθέτουμε κι άλλα προβλήματα. Εκείνο που έχει νόημα είναι να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτές τις προκλήσεις. Οι θέσεις και των δύο χωρών είναι γνωστές. Οι διαφωνίες παραμένουν, χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ αναδύεται μια καινούργια πραγματικότητα. 

 militaire.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.