Σταϊκούρας, Πατέλης αισιόδοξοι γιά τήν ελληνική οικονομία και τό χρηματοπιστωτικό σύστημα,,,,Στον αντίποδα οικονομικοί κύκλοι μιλούν για ύφεση στήν οικονομία!


 


 Την αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος εξέφρασε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη,οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν γιατί υπάρχουν: Να δίνουν δάνεια, να επιστρέψουν στην κερδοφορία, να δίνουν μερίσματα». Όπως επεσήμανε, «και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να διοχετεύσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέροντας ότι «θα δώσουν δείγματα γραφής σύντομα». «Η κυβέρνηση βοηθάει διευκολύνοντας τις διαδικασίες», πρόσθεσε.
Για την κρίση στήν Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομια:«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο σοκ, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, δημιουργείται πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το πώς θα ήταν. Για μία οικονομία που έχει υψηλό κρατικό χρέος και έζησε πολλά χρόνια αποπληθωρισμό, λίγος πληθωρισμός θα βοηθήσει να αυξηθούν οι μισθοί και να τονωθεί η ζήτηση».

Ο Υπουργός Οικονομίας Χ.Σταϊκούρας δήλωσε -εκτίμησε ότι η ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη».


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «αυτό που κάναμε ήταν να εκμεταλλευθούμε την απόδοση του 2021 για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του 2022. Δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο, για να τον αξιοποιήσουμε».
«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο, αλλά και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Χρησιμοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο με σύνεση»
«Το θέμα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε αυτόν τον στόχο», ανέφερε για να καταλήξει επισημαίνοντας πως «θέλουμε να βγούμε από τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας. Πρέπει να πετύχουμε δημοσιονομική βιωσιμότητα και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2023, αν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

   Αντίθετα οικονομικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις δεν είναι καλές, έρχεται ύφεση στην ελληνική οικονομία

Επιβράδυνση στο 2%από 4,5% με 5,5% αλλά και κίνδυνος ύφεσης στην ελληνική οικονομία

Οι έλληνες τραπεζίτες είναι πολύ προβληματισμένοι, ανήσυχοι.
Βλέπουν ότι με αφορμή την Ουκρανική κρίση καταγράφεται παγκόσμια επιδείνωση…
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της επιδείνωσης;
1)Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
2)Αύξηση του πληθωρισμού σε υψηλά 10ετιών και κίνδυνος μετατροπής σε στασιμοπληθωρισμό
3)Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα νομισματικά τους όπλα
4)Η ουκρανική κρίση αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα και ανατρέπει όλους τους σχεδιασμούς
5)Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός αυξάνουν δραματικά το κόστος διαβίωσης και αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέες αθετήσεις πληρωμών στα δάνεια.
6)Η επιδείνωση του κλίματος θα οδηγήσει σε αρνητική αναθεώρηση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα.
Αντί να χορηγήσουν 22 με 24 δισεκ. δάνεια το 2022 θα χορηγήσουν το μέγιστο 8-10 δισεκ. και αυτή η εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα από τόκους.

Τι εκτιμούν.....


Επιβράδυνση στο 2%από 4,5% με 5,5% αλλά και κίνδυνος ύφεσης στην ελληνική οικονομία

Οι έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι ο ρυθμός αύξησης της ελληνικής οικονομίας σε ένα αισιόδοξο σενάριο θα περιοριστεί στο 2% από 4,5% ή 5,5% που είχε εκτιμηθεί.
Μάλιστα δεν αποκλείουν εάν αυτή η διεθνής κρίση συνεχιστεί η ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2022 να έχει περάσει σε ύφεση, σίγουρα θα είναι ένα σοκ.

Ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος και η Ουκρανία αλλάζουν τα σχέδια σε δάνεια και NPEs

Οι έλληνες τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι εάν η κρίση του πληθωρισμού, του ενεργειακού πολέμου και το Ουκρανικό κρατήσουν για ακόμη 1 ή 2 μήνες τότε όλος ο σχεδιασμός για το 2022 θα έχει καταρρεύσει.
Οι τράπεζες δεν θα επιτύχουν τους στόχους για τα δάνεια και επίσης ανησυχούν μήπως ξεκινήσει μια νέα γενιά προβληματικών ανοιγμάτων.

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.