Η επισιτιστική κρίση πρό τών πυλών..Ποιά μέτρα προτίθενται να πάρουν τα κράτη της ΕΕ


 


 Η εισβολή στην Ουκρανία, γνωστή ως ο «σιτοβολώνας» της Ευρώπης, προκάλεσε σημαντικές αναταραχές στις αγορές εμπορευμάτων και τα κράτη  απάντησαν συσσωρεύοντας σιτηρά και μαγειρικό λάδι ή ενθαρρύνοντας μεγαλύτερες σοδειές.


Η oμάδα των G7 και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FA)) προτρέπουν τους ηγέτες να διατηρήσουν ανοιχτές τις εμπορικές ροές, προειδοποιώντας ότι ο προστατευτισμός μπορεί να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα και να οδηγήσει σε άδεια ράφια σε χώρες που εξαρτώνται από εισαγωγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

 
Τα κράτη σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ενώπιον της απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν τις δικές τους προμήθειες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.


Οι συνέπειες του πολέμου

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δύο από τις βασικές παραγωγούς χώρες  σιτηρών, έχει πυροδοτήσει πανικό σχετικά με τις ελλείψεις, τιςαυξανόμενες τιμές και μια πιθανή έλλειψη των ρωσικών λιπασμάτων, που είναι απαραότητα για τις καλλιέργειες.
Αυτό προκάλεσε περιορισμούς στις εξαγωγές από την Ασία προς την Αμερική, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε ότι θα αντιστρέψει καθολικά την «προσέγγισή» της στη γεωργική πολιτική για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια.


Όχι στον προστατευτισμό

“Οποιαδήποτε σταθερότητα αποκτήσετε στη χώρα που επιβάλλει την απαγόρευση εξαγωγών είναι μια αστάθεια που εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute στην Ουάσιγκτον.

Διατροφική ασφάλεια

Αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 για να συζητήσουν τρόπους για να γίνουν πιο ασφαλείς οι προμήθειες τροφίμων.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης αγρανάπαυσης για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και την παροχή υποστήριξης στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος.


Τα μεμονωμένα κράτη

Ορισμένες χώρες προχωρούν μόνες τους σε μέτρα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Η Βουλγαρία, ένας σημαντικός εξαγωγέας, διέθεσε κρατικούς πόρους για την αύξηση του εθνικού της αποθέματος σιτηρών, με στόχο να αγοράσει περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους.
Στη Γαλλία, παραγωγός  ζωοτροφών η κυβέρνηση αποθηκεύει τους 800.000 τόνους σιτηρών που χρειάζεται κάθε μήνα, φοβούμενη ότι η παγκόσμια ζήτηση για δημητριακά θα μπορούσε να εξαντλήσει τις εγχώριες προμήθειες.
Εκτός του μπλοκ, οι μικρότεροι παραγωγοί, όπως Μολδαβία και Σερβία περιόρισαν τις πωλήσεις καλλιεργειών όπως το σιτάρι ή η ζάχαρη.


«Αν το κάνεις εσύ, τότε θα το κάνω κι εγώ», είπε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. “
Αυτό είναι κάτι που δεν προτείνται όταν επικρατεί σοκ στην αγορά ούτως ή άλλως».
Η ομάδα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα προσπαθεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες για τουλάχιστον 140 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, αλλά έχει μόνο τα μισά από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται, είπε.

Ινδονησία

Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστου φοινικέλαιου, αυξάνει τους εξαγωγικούς δασμούς στα 675 δολάρια/ τόνος, με βάση τις τρέχουσες τιμές, από 375 δολάρια.
Οι υψηλότεροι φόροι θα καταστήσουν πιο κερδοφόρα δραστηριότητα για τις εταιρείες να προμηθεύουν την εγχώρια αγορά, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Muhammad Lutfi.

Αργεντινή


Η Αργεντινή, ο κορυφαίος εξαγωγέας αλεύρων και λαδιού σόγιας, έθεσε εμπόδια στις εξαγωγές, μια κίνηση που συνήθως υποδηλώνει τα σχέδια για αύξηση της φορολόγησης.
Η χώρα επιδοτεί επίσης τη βιομηχανία επεξεργασίας σιταριού και απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές βοείου κρέατος.
Κατατάσσεται ψηλά στις παγκόσμιες πωλήσεις και στα δύο αγαθά.


Αίγυπτος

Ακόμη και η Αίγυπτος απαγορεύει τις εξαγωγές βασικών βασικών βασικών προϊόντων όπως αλεύρι, φακές και σιτάρι για τρεις μήνες.
Το πολυπληθέστερο αραβικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού, βασιζόμενος στα δημητριακά για τα ζυμαρικά και ένα πρόγραμμα επιδότησης του ψωμιού που ταΐζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Νωπά προϊόντα

Ο προστατευτισμός διαχέεται και στις ροές των νωπών προϊόντων.
Το Μαρόκο μειώνει τις εξαγωγές ντομάτας του με προορισμό την Ευρώπη για να εξασφαλίσει τις επερχόμενες γιορτές του Ραμαζανιού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και μιας ιστορικής ξηρασίας που μειώνει τις τοπικές σοδειές.
«Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος», είπε ο Jean-Michel Grand, εκτελεστικός διευθυντής της Action Against Hunger UK, σχετικά με τους περιορισμούς.

Πηγή: bankingnews.grΜοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.