ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΣΩΝ -ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΣΙΑΣ

 

 


Με καθυστέρηση λίγων ωρών ξεκίνησε η διαδικασία, η οποία κινδύνευσε μέχρι και με ματαίωση - «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα «θρίλερ» μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής, όσο και για το σημείο της συνάντησης.

Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, όμως, μετά από διαβουλεύσεις εκατέρωθεν, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Με ελικόπτερο η αποστολή των Ουκρανών

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, η ουκρανική πλευρά επιβεβαίωσε την αναχώρησή της, με την ανάρτηση-δήλωση του συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhailo Podolyak, ο οποίος πέταξε με με ελικόπτερο προς τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

«Ξεκινάμε σε δύο ώρες. Το ελάχιστο πρόγραμμα είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Περαιτέρω, ανάλογα με τις περιστάσεις» έγραψε ο Νταβίντ Αρακαμία, μέλος της ουκρανικής αποστολής, στο Facebook.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά υποστήριζε ότι οι διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσουν στις 2:00 το μεσημέρι, ωστόσο μιλούσε για διαφωνίες των Ουκρανών ως προς την τοποθεσία.

«Οι συνομιλίες θα γίνουν, είμαστε τώρα σε επαφή με την ουκρανική πλευρά, στον ίδιο χώρο όπου είχαν προγραμματιστεί, στο έδαφος της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας. Η ρωσική αντιπροσωπεία περιμένει. Αναμένουμε απολύτως ήρεμα για τις 14:00, νομίζω ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 14:00» είπε ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτή και «δεξί χέρι» του Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής που βρίσκεται κοντά στους διοργανωτές των συναντήσεων υποστήριξε ότι η ομάδα των Ουκρανών διαπραγματευτών βρίσκονταν στην Πολωνία και αρνούνταν να ταξιδέψει στο φυσικό καταφύγιο Belovezhskaya Pushcha στη δυτική Λευκορωσία για τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν, η ουκρανική πλευρά βρίσκεται στην Πολωνία, αλλά έχει αντιταχθεί κατηγορηματικά στο να γίνει η Belovezhskaya Pushcha ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών», είπε ο Βοσκρεσένσκι.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι Ουκρανοί εταίροι μας παίζουν με τον χρόνο. Είτε περιμένουν ενισχύσεις, είτε εθελοντές από διεθνείς ταξιαρχίες, είτε Stingers (πύραυλοι επιφανείας-αέρος). Δεν υπάρχει καμία επιθυμία από την πλευρά τους να επιταχυνθούν αυτές οι συνομιλίες», είπε.
Ζελένσκι: Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν, αλλά λέει ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα.

Ο Ζελένσκι  είπε ότι η αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας – στη στόχευση περιοχών αμάχων – δείχνει ότι η Ουκρανία πέτυχε να αντισταθεί στο σχέδιο της Μόσχας για γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προμηθεύεται καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε ευθέως στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας στον Ρώσο πρόεδρο: «Πήγαινε στο σπίτι σου!» και ότι πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους όχι σε όλο τον κόσμο «αλλά στο σπίτι σου». «Υπάρχουν αρκετοί εκεί. Περίπου 150 εκατομμύρια» είπε.

Μετά από μέρες βομβαρδισμών στις πόλεις της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα ανοικοδομηθεί και ότι η Ρωσία θα μάθει για τις «αποζημιώσεις».

«Ακόμα κι αν καταστρέψετε όλους τους ουκρανικούς καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες μας, δεν θα καταστρέψετε την πίστη μας, την ειλικρινή μας πίστη στην Ουκρανία και τον Θεό, την πίστη στους ανθρώπους», σημείωσε. «Θα ξαναχτίσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη».

«Και λέμε στη Ρωσία – μάθετε τις λέξεις «αποζημιώσεις» και «συνδρομές». Θα πληρώσετε πλήρως για όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας, εναντίον κάθε Ουκρανού» δήλωσε ο Ζελένσκι. 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.