Αλαλούμ στην ΕΕ με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς


Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν στην ΕΕ εξαιτίας των υποχρεωτικών εμβολιασμών εξετάζει ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες και στο οποίο περιγράφεται το γενικότερο «μπάχαλο» με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς!

Όπως αναφέρεται, η έγκριση των πρώτων εμβολίων Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2020, συνδυάστηκε με τις προσπάθειες των κρατών-μελών της ΕΕ να ξεκινήσουν εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Εν μέσω αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 και των φόβων γύρω από τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, αυτές οι προσπάθειες ανανεώθηκαν στα τέλη του 2021, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας αναμνηστικών δόσεων και εμβολίων για παιδιά.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, παρά την πρόοδο σε ορισμένα κράτη-μέλη, από τον Μάρτιο του 2022 μόνο το 72% του πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο (πρωτοβάθμιο πρόγραμμα). Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το πώς να αυξηθεί το ποσοστό αυτό.

Την 1η Δεκεμβρίου 2021 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι είναι καιρός η ΕΕ «να σκεφτεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Δύο εβδομάδες αργότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε τη «ζωτική σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας», προτείνοντας την ανάγκη να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού και να ξεπεραστεί η διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο.

Σημειώνεται όμως ότι, αν και δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Covid-19, ορισμένα κράτη-μέλη προσπαθούν να αυξήσουν την απορρόφηση των εμβολίων στους πληθυσμούς τους καθιστώντας τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.

Προς το παρόν, μόνο τρία κράτη-μέλη έχουν επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους ενήλικες (Αυστρία) ή σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (Ελλάδα και Ιταλία), αν και η Αυστρία μόλις αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή της υποχρέωσης. Άλλα κράτη-μέλη απαιτούν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, π.χ. στην υγειονομική περίθαλψη ή στις δημόσιες υπηρεσίες, να εμβολιαστούν ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες (Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία και Ουγγαρία) ή να επιτρέψουν στους εργοδότες να επιβάλουν μια τέτοια εντολή στους υπαλλήλους τους (Εσθονία και έως 6 Μαρτίου 2022, Ουγγαρία).

Tέλος, σε ορισμένα άλλα κράτη-μέλη η πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους είναι δυνατή μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Λετονία).

Όλο το έγγραφο στα αγγλικά, μ’ ένα κλικ στο ΕΝ, στο παρακάτω λινκ

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2022)729309 Impossible de charger les résultats complets

zougla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.