Οι αγρότες σε απόγνωση!!“Εκτόξευση” τιμών σε λιπάσματα και ζωοτροφές – Εξαιρετικά δύσκολος αναμένεται ο Απρίλιος,


 




Την ώρα που αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο… έλεος της ακρίβειας, με τις τιμές λιπασμάτων και ζωοτροφών να έχουν “εκτοξευθεί”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,,, τάζει επιπλέον μέτρα, μιλώντας περί καλλιέργειας ηλίανθων για παραγωγή ηλιέλαιου και επιπλέον 300.000 στρεμμάτων που βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης…

Στο μεταξύ, από την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης έναντι της ακρίβειας ιδίως των φτωχότερων νοικοκυριών αλλά και της πρωτογενούς παραγωγής, παρέχει μια πρώτη «εργαλειοθήκη» δυνητικών μέτρων για τα κράτη-μέλη.

Συνέπειες στο κόστος

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα αυξανόταν ήδη με ταχείς ρυθμούς σε αρκετά κράτη-μέλη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και άλλων εισροών, ενώ σήμερα οι πιέσεις είναι ισχυρότερες, ιδίως στις αγορές σιτηρών, ενέργειας και λιπασμάτων.

Προς το παρόν η Ε.Ε. παρακολουθεί τις εξελίξεις και «τον βαθμό στον οποίο θα μετακυλιστούν στις τιμές καταναλωτή στα τρόφιμα», ενώ θεωρεί ότι ως καθαρός εξαγωγέας τροφίμων και με την ΚΑΠ διατηρεί επαρκή διαθεσιμότητα τροφίμων και λογικές τιμές. Όμως παραδέχεται ότι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα θα επηρεάσει τους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος και ως πρώτη γραμμή στήριξης αυτών των πιο ευάλωτων ομάδων η Κομισιόν έδειξε, στην παρούσα φάση, μόνο τα εθνικά προγράμματα κοινωνικής προστασίας με ενίσχυση από προγράμματα της Ε.Ε., όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.

Παράλληλα, τονίζει τη δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα έως και 0%, ώστε να μειωθεί το κόστος τροφίμων.

Ενισχύσεις

Η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να διανείμει εθνικά κονδύλια στα κράτη-μέλη ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τους παραγωγούς που πλήττονται από τη διατάραξη της αγοράς λόγω του πολέμου, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της Ελλάδας να ανέρχεται σε 26.298.105 ευρώ. Τα κονδύλια αυτά προφανώς είναι ανεπαρκή δεδομένων των ανατιμήσεων σε αγροεφόδια και ενέργεια. Η Επιτροπή ενέκρινε κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα συμπλήρωσης αυτής της οικονομικής στήριξης με εθνικούς πόρους και μάλιστα σε ποσοστό έως και 200%.

Από πλευράς κρατών-μελών πρέπει να σχεδιαστούν μέτρα που συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια ή αντιμετωπίζουν ανισορροπίες της αγοράς με στόχευση στους αγρότες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Το αργότερο έως 30.6.2022 τα κράτη-μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν τα μέτρα που θα λάβουν, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπό τους και τα κριτήρια για τη χορήγηση ενίσχυσης.

Σε συναγερμό

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι εδώ και μήνες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για το τέλος του κλάδου και επικείμενη δημιουργία επισιτιστικής κρίσης, καθώς, λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών, δεν μπορούν ταΐσουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το ζωικό κεφάλαιο αλλά και η παραγωγή κρέατος και γάλακτος, με προεκτάσεις και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνακόλουθα η κατάσταση αυτή μεταφέρεται μέχρι τη λιανική, με τη μετακύλιση του κόστους στις τιμές καταναλωτή. Αντίστοιχα, και η υπολίπανση στις καλλιέργειες, λόγω του υπερδιπλασιασμού του κόστους λιπασμάτων, εγκυμονεί κινδύνους για την παραγωγή.

Πάντως, ο Απρίλιος, ο μήνας του φετινού Πάσχα, αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος, καθώς νέες ανατιμήσεις βρίσκονται προ των πυλών, ενώ η ζήτηση μάλλον θα περιοριστεί λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων των νοικοκυριών κυρίως από την ενέργεια (ρεύμα και υγρά καύσιμα).



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.