Σφοδρή αντίδραση Εισαγγελέων στήν πρόθεση της κυβέρνησης για επιλογή Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τό Δικαστικό σώμα


 


  Την ώρα, που έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και διεργασίες, για την ανάδειξη νέου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, η Ένωση Εισαγγελέων βάζει βέτο στο ενδεχόμενο, η Κυβέρνηση να επιλέξει πρόσωπο από το δικαστικό σώμα και όχι από τον εισαγγελικό κλάδο.

Σε υπόμνημα, που κατέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης η Ένωση Εισαγγελέων, με 13 προτάσεις, για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, τάχθηκε ανυποχώρητα υπέρ της επιλογής ενός από τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, για την κάλυψη της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα στα 13 σημεία του υπομνήματός της, το θέμα της επιλογής νέου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου από τους Αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου, είναι το πρώτο στη σειρά.
Πώς θα μπορούσε να επιταχυνθεί η ποινική δίκη

Στη σειρά προτάσεων, που υπέβαλε στον κ. Τσιάρα η ΕΕ, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των δικαστικών συμβουλίων, τα οποία αποφαίνονται για την παραπομπή ή όχι σε δίκη, για κακουργηματικές υποθέσεις, προκειμένου έτσι να επιταχυνθεί ων για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης.

Αυτό είχε προτείνει πρόσφατα και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και πρακτικά σημαίνει, πως είτε θα καταργηθούν είτε θα περιοριστεί ο ρόλος των δικαστικών συμβουλίων τα οποία υποχρεωτικά αποφαίνονται για την παραπομπή ή μη σε δίκη κακουργηματικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΕ, η πρόταση θα απεγκλωβίσει τα δικαστήρια από την ασφυκτική πίεση, να ολοκληρώσουν μεγάλες δίκες εντός 18μηνου, με το φόβο της αποφυλάκισης του κατηγορούμενου.

Όπως επισημαίνεται θα μπορούσε να επεκταθεί η εφαρμογή του άρθρου 309 ΚΠΔ και η κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων να επεκταθεί για όλα τα αδικήματα αρμοδιότητας Εφετείου Κακουργημάτων. Δηλαδή αν υπάρχει συμφωνία ανακριτή και εισαγγελέα η υπόθεση να πηγαίνει απευθείας στο ακροατήριο και να αποφαίνεται το Συμβούλιο, μόνο εφόσον υπάρχει διαφωνία.

Παράλληλα η επιτάχυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί -σύμφωνα με τους εισαγγελείς- και με υπαγωγή περισσότερων πλημμελημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και περισσότερων κακουργημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου.

    Περιορισμός του αριθμού των αναβολών των ποινικών δικών.
    Σταδιακή και ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων.

Τα αιτήματα και οι προτάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων αναφέρεται:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος παρέδωσε υπόμνημα με τις πάγιες και σχετικές με την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Εισαγγελέα θέσεις του εισαγγελικού κλάδου, καθώς και με αιτήματα και προτάσεις για την αναβάθμιση και έγκαιρη απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

α) Κάλυψη της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με επιλογή ενός από τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

β) Συμμετοχή εκπροσώπου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος σε κάθε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, σχετική με θέματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία της δικαιοσύνης.

γ) Περιορισμός της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων, με την υπαγωγή περισσότερων κακουργημάτων στη διαδικασία του άρθρου 309 ΚΠΔ.

δ) Υπαγωγή περισσότερων πλημμελημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και περισσότερων κακουργημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου.

ε) Περιορισμός του αριθμού των αναβολών των ποινικών δικών.

στ) Σταδιακή και ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων.

ζ) Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και πλήρης μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και των δικαστηρίων.

η) Καθιέρωση του ηλεκτρονικού δικογράφου σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας και σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας.

θ) Καθιέρωση της δυνατότητας ηλεκτρονικής επίδοσης όλων των εγγράφων της ποινικής διαδικασίας.

ι) Καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου.

ια) Εξωραϊσμός των υφιστάμενων δικαστικών καταστημάτων και ανέγερση νέων σύγχρονων δικαστικών κτιρίων.

ιβ) Πλήρης αναβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας των δικαστηρίων με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και την παροχή της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.

ιγ) Ίδρυση και λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας.

ιδ) Αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανέπτυξε και τις παρατηρήσεις – προτάσεις της Ένωσης επί του σχεδίου του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Από την πλευρά του, ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ενώ ανταποκρίθηκε θετικά στο σύνολο των αιτημάτων και προτάσεων, διαβεβαιώνοντας ότι η ικανοποίησή τους αποτελεί και για τον ίδιο βασική προτεραιότητα. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, για την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης της δυνατότητας ηλεκτρονικής επίδοσης όλων των εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, αλλά και για την κάλυψη σημαντικού αριθμού κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Αναγνώρισε, τέλος, ότι οι παρατηρήσεις – προτάσεις επί του σχεδίου του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, υποσχόμενος ότι θα τύχουν της δέουσας προσοχής κατά την τελική διαμόρφωση του σχεδίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος Ευάγγελος Μπακέλας – Εισαγγελέας Εφετών

Ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Σέβης – Εισαγγελέας Πρωτοδικών 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.