Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα



Ανθρωπιστικούς διαδρόμους άνοιξαν οι ρωσικές δυνάμεις, έπειτα από εκκλήσεις των δημάρχων της Μαριούπολης και της Βολνοβάχα, προκειμένου να εγκαταλείψουν τις πόλεις οι άμαχοι.

Το μέτρο θα επιτρέψει στους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ωρών αρχής γενομένης από τις 11:00 (ώρα Ουκρανίας) το πρωί του Σαββάτου. 

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 ώρα Μόσχας (11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας), όπως επιβεβαίωσαν και οι Αρχές της πόλης

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι τα στρατεύματά της, που έχουν περικυκλώσει το λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας στη νότια Ουκρανία, θα σταματήσουν να πυροβολούν και θα επιτρέψουν στους αμάχους να περάσουν.

Δραματική έκκληση από το δήμαρχο της Μαριούπολης

Το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας ήταν αποκλεισμένο από στεριά και θάλασσα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ζητώντας συγχρόνως τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να διαφύγουν οι πολίτες.

Προτεραιότητά των φορέων, αλλά και των δυνάμεων της Μαριούπολης είναι η καθιέρωση κατάπαυσης του πυρός, ώστε να αποκατασταθούν οι ζωτικής σημασίας υποδομές και να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να εφοδιαστεί η πόλη με τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για να μπορέσει να εκκενωθεί από τους 400.000 κατοίκους που παρέμειναν εκεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

«Δεδομένου ότι η γενέτειρά μας βρίσκεται συνεχώς κάτω από τα ανελέητα πυρά των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε ο δήμαρχος Μποϊτσένκο στη δήλωση.

Ανθρωπιστικός διάδρομος και στη Βολνοβάχα

Επιπλέον, η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει και για την πόλη Βολνοβάχα.

Οι πολίτες θα μπορούν να προχωρήσουν προς την πόλη Ζαπορίζια και θα μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά διαμορφωμένα δρομολόγια λεωφορείων ή τα δικά τους αυτοκίνητα, δήλωσε το δημοτικό συμβούλιο, ενώ η εκκένωση θα είναι το πρώτο από τα διάφορα στάδια.
zougla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.