Αφαίρεσαν βραβείο από τον Εμίρ Κουστουρίτσα, λόγω σχέσεων με τη Ρωσία


Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest, στην Τσεχία, αφαίρεσε το Βραβείο «Cristian» που είχε απονείμει στον σπουδαίο Σέρβο σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, επειδή την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε αποδεχθεί την πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας να αναλάβει διευθυντής του Κεντρικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού στη Μόσχα, δήλωσε στο τσεχικό πρακτορείο CTK, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Καμίλ Σπασίλ.

Η πρωτοβουλία να αφαιρεθεί το βραβείο από τον Εμίρ Κουστουρίτσα, ήταν του ίδιου του ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του Φεστιβάλ, Φέρο Φένιτς.

Ο Κουστουρίτσα έλαβε το βραβείο «Cristian» το 2017, για την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο Φένιτς είπε ότι και τότε ήταν αντίθετος στην απόφαση να λάβει ο Κουστουρίτσα το βραβείο λόγω της «τάσης του να θαυμάζει ολοκληρωτικούς ηγέτες και να τους υποστηρίζει», πράγμα που σημαίνει ότι «παρά το ταλέντο του σκηνοθέτη, δεν πληροί τις ηθικές και δημοκρατικές αξίες και τα κριτήρια για το βραβείο».

Το 2019, ο Κουστουρίτσα παρέλαβε το παράσημο της Αξίας από τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν και είχε παρασημοφορήθηκε και από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 21 Φεβρουαρίου, το πρακτορείο Tass ανακοίνωσε ότι ο Κουστουρίτσα θα ηγηθεί του Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού. Ο Κουστουρίτσα είχε δηλώσει τότε ότι η πρόταση του Ρώσου υπουργού να διευθύνει το κεντρικό θέατρο του στρατού που έχει «μεγάλη ιστορία και παράδοση» ήταν «μεγάλη τιμή».


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.