Προστατευόμενοι μάρτυρες - Ο Μητσοτάκης απέσυρε το νομοσχέδιο μετά από απαίτηση Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη


Ο φόβος του σκανδάλου Novartis και ο φόβος της ισχυρής ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, υποχρέωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει το νομοσχέδιο που παρουσίασε στον υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας  Τσιάρας, για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2019/1937 που αφορά στην προστασία προσώπων που αποκαλύπτουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, όπως είναι στη χώρα μας οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία που επιβάλλεται από το ενωσιακό δίκαιο, προβλέπει την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού πλέγματος προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις τόσο του ενωσιακού όσο και του εθνικού δικαίου, ώστε τα πρόσωπα αυτά να ενθαρρύνονται να προβαίνουν σε κρίσιμες αποκαλύψεις δημοσίου συμφέροντος. Και για τη χώρα μας η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου της Novartis που ΝΔ και κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζουν ως «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες».

Με την παρουσίαση του σχεδίου νόμου στο υπουργικό συμβούλιο η ακροξεξιά πτέρυγα της ΝΔ, δηλαδή, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται έντονα καθώς όπως υποστήριζαν θα δικαιώνονταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis, τους οποίους η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν «κουκουλοφόρους» που δεν πρέπει να τύχουν καμιάς προστασίας από τον νόμο.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος είπε στους εν εξάλλω συναδέλφους του ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας και ότι δέχεται πιέσεις για να ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο από τη Διεθνή Διαφάνεια.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας  Τσιάρας για να κατευνάσει τα ιδιαίτερα οξυμένα πνεύματα είπε στους Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε αν αποδειχθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis είπαν ψέματα, να τιμωρηθούν αυστηρότερα.

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβούμενος τόσο το σκάνδαλο Novartis όσο και τους ακροδεξιούς υπουργούς του, απέσυρε το νομοσχέδιο λέγοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι θα το δουν σε άλλο χρόνο.

Η απαράδεκτη αυτή κίνηση από τον πρωθυπουργό έγινε την ίδια ώρα που η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παρουσίαζε αναλυτικά στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για φίμωση της Δικαιοσύνης και κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis.

Μάλιστα, η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρθηκε ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι μέσω δημόσιων τοποθετήσεών τους ενώ οι εισαγγελείς βρίσκονταν υπό έρευνα – τους χαρακτήριζαν «εγκληματική ομάδα».

avgi.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.