Ρεπορτάζ του BBC για παραπλανητικά βίντεο και εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία


ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΊ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟ. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΜΕ ΠΛΑΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ προχώρησε το BBC, το οποίο παρουσίασε ψευδή ή παραπλανητικά βίντεο και εικόνες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία τα οποία συνεχίζουν να γίνονται viral, εννέα ημέρες μετά την Ρωσική εισβολή.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός της Βρετανίας, προκειμένου να υπερασπίσει την αλήθεια, δεν διστάζει να εκθέσει και Βρετανούς πολιτικούς, οι οποίοι κοινοποίησαν στους λογαριασμούς τους παραπλανητικά γεγονότα.

Ενδεικτικά μερικά από τα στοιχεία που παρουσίασε το BBC ως ψευδή η παραπλανητικά γεγονότα:

Νεαρό κορίτσι που αντιμετωπίζει στρατιώτη 

Ένα θολό βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει μια Ουκρανή να αντιμετωπίζει έναν Ρώσο στρατιώτη έχει συγκεντώσει 12 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές στο Twitter.

Στην πραγματικότητα σύμφωνα με το BBC, δείχνει την Παλαιστίνια Ahed Tamimi, ηλικίας 11 ετών τότε, να αντιμετωπίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη μετά τη σύλληψη του αδελφού της το 2012.

Το Twitter έχει χαρακτηρίσει το βίντεο «παραβίαση όρων», αλλά συνεχίζει να συγκεντρώνει προβολές στο TikTok.

Το βίντεο με τις μολότοφ στο Κίεβο

Το βίντεο που ισχυρίζονται ότι δείχνει κατοίκους του Κιέβου να πολεμούν το ρωσικό μηχανοκίνητο με μολότοφ έγιναν viral σε πολλές πλατφόρμες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ το κοινοποίησαν και δύο Βρετανοί βουλευτές σύμφωνα με το BBC.

Το βίντεο όπως αποδείχθηκε είναι παλιό και τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Euromaidan το 2014, οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Viktor Yanukovych.

Το βίντεο με τον πιλότο

Το βίντεο που φαίνεται να δείχνει έναν Ουκρανό πιλότο να καταρρίπτει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο μάλιστα αναμετέδωσε το Nexta TV, ένα λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης που έγινε σημαντική πηγή βίντεο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020, όπως μεταδίδει το BBC.

Το κλιπ δείχνει ένα τζετ να καίγεται ακολουθούμενο από τον ήχο μιας τεράστιας έκρηξης – και προβλήθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές, ωστόσο, είναι ένα κλιπ από το βιντεοπαιχνίδι Arma 3 και άσχετο με τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Η φωτογραφία με τα παιδιά

Μια εικόνα που δείχνει δύο παιδιά να βλέπουν μια φάλαγγα ουκρανικών δυνάμεων στη μάχη έχει γίνει viral, την οποία μάλιστα, μεταξύ άλλων, κοινοποίησε στο twitter, ο Αμερικανός βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ και ο πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Αλλά η εικόνα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2016 και τραβήχτηκε από έναν εθελοντή φωτογράφο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, απολύθηκε λόγω της αποκάλυψης του ότι είχε «σκηνοθετήσει» κάποιες από τις εικόνες του.

Η φωτογραφία του δημάρχου Κιέβου 

Μια εικόνα του δημάρχου του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσένκο, έχει γίνει viral στο Instagram η οποία τον δείχνει στην πρώτη γραμμή, όμως πρόκειται και πάλι για μια παλιά φωτογραφία – που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Κλιτσένκο στο λογαριασμό του στο Instagram τον Μάρτιο του 2021, που τον δείχνει στο προπονητικό κέντρο Desna στην περιοχή Chernihiv. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται στο άρθρο του BBC, o Κλιτσένκο υπερασπίζεται την πόλη του μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο Ζελένσκι πίνει τσάι με στρατιώτες

Ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε στρατιωτική ανάπαυλα να εμψυχώνει τις ουκρανικές δυνάμεις πίνοντας τσάι μαζί τους στο πεδίο της μάχης συγκέντρωσε σχεδόν 3 εκατομμύρια προβολές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το βίντεο είναι γνήσιο, αλλά γυρίστηκε πριν από μια εβδομάδα, πριν ξεκινήσει η εισβολή. Τραβήχτηκε στη Σιρόκιν, όταν ο Πρόεδρος Ζελένσκι επισκέφθηκε στρατιώτες της πρώτης γραμμής για να δείξει υποστήριξη στα στρατεύματά του.

Μάλιστα, ο Βρετανικός οργανισμός για να μην κατηγορηθεί για φιλορωσική στάση και … «κλείσει» δημοσίευσε και μία πτυχή της φιλορωσικής προπαγάνδας που αμφισβήτησε τον τραυματισμό της δασκάλας έπειτα από βομβαρδισμό. Όσοι έσπευσαν να αμφισβητήσουν την συγκεκριμένη φωτογραφία κάνοντας λόγο για σκηνοθεσία, έκαναν λάθος καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα η φωτογραφία είναι γνήσια και οι εικόνες προέρχονται όντως από βομβαρδισμένο κτήριο στην Ουκρανία.

Πηγή: bbc.com
 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.