Τήν Τρίτη 5 Απριλίου θα διεξαχθεί στήν ΑΘήνα τριμερής διάσκεψη ΥΠΕΞ Ελλάδας -Ισραήλ -Κύπρου


 


 Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ενώ θα προηγηθούν διμερείς επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια διαδοχικά με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα συζητηθεί ο στενός συντονισμός όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και ο συντονισμός στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Γιαΐρ Λαπίντ θα βρεθεί στο επίκεντρο ο σχεδιασμός στα θέματα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σε όλους τους τομείς, όπως ενέργεια, καταπολέμηση τρομοκρατίας. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο Αλέξανδρος Παπαϊώαννου παρατήρησε πως «δυστυχώς είχαμε τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες καταδικάσαμε».

Περαιτέρω, επισήμανε πως θα γίνει και μια ευρύτερη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο, στη Βόρεια Αφρική, καθώς και για τη συνάντηση που φιλοξένησε το Ισραήλ στην έρημο Νεγκέβ, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μαρόκου, Μπαχρέιν, στις οποίες παρίστατο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σχετικά με την τριμερή, οι υπουργοί Εξωτερικών θα πιάσουν το νήμα από την τελευταία συνάντησή τους τον περασμένο Αύγουστο και θα εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού, και θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φως και των ριζικών αλλαγών στο γεωστρατηγικό επίπεδο που συντελούνται και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ερωτηθείς για τον αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το ζήτημα είναι οικονομικό, δεν είναι γεωπολιτικό και προσέθεσε: «Δεν έχω δει καμία ανακοίνωση ότι έχει φύγει από το τραπέζι». Επανέλαβε πως η υλοποίησή του σε τελική ανάλυση θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.