Νεκροί πάνω από 500 αργυροπελεκάνοι στην Πρέσπα


Συνολικά 574 νεκρά πουλιά χτυπημένα από τη γρίπη των πτηνών καταμετρήθηκαν στη Μικρή Πρέσπα.

«Είναι εκρηκτικό το φαινόμενο καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, καταγράψαμε 574 νεκρούς αργυροπελεκάνους και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλους 24» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, τονίζοντας ότι πέρσι είχαν βρεθεί 70 νεκρά πουλιά.

Ωστόσο, όλες οι αρμόδιες αρχές ήταν σε επιφυλακή φέτος μετά και την θανή περισσότερων από 6.000 γερανών στο Ισραήλ, στα τέλη του έτους, από τη γρίπη των πτηνών.

Δείγματα νεκρών ζώων, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τον δήμο Πρεσπών, στάλθηκαν στην κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό Η5Ν1.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και αυτό που πρωτεύει είναι η συλλογή, με όλα τα μέτρα προστασίας, των νεκρών πουλιών και η αποτέφρωσή τους. Ήδη πάντως, έχουν ειδοποιηθεί για το φαινόμενο όλοι οι διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί και οι διασυνοριακοί εταίροι, όπως και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών» εξηγεί η κ. Μαλακού.

Μάλιστα, επειδή η περιοχή όπου βρέθηκαν νεκρά είναι δύσκολα προσβάσιμη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η βοήθεια του στρατού που διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να προσεγγίσει τις απομακρυσμένες αποικίες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Πρεσπών Μιχάλη Πετράκο, έχει ζητηθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, η συμβολή του στρατού για την περισυλλογή των πουλιών.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, όπως μας έχει συσταθεί από τα πρωτόκολλα. Δεν συστήνεται η χρήση απολυμαντικών στις αποικίες αλλά η άμεση απομάκρυνση των νεκρών προκειμένου μάλιστα και μέχρι τον Μάιο να μπορέσουν να φωλιάσουν ξανά αργυροπελεκάνοι».

cnn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.