Απο βδομαδα σε βδομαδα οι αποφασεις των ''27'' για τις τιμές της ενέργειας


Τη στιγμή που οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις  λυγίζουν υπό το βάρος των εκρηκτικών αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, οι 27 υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταθέτουν για την επόμενη εβδομάδα τη λήψη αποφάσεων για τη στήριξη των πολιτών.

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση, που φανερώνει για μία ακόμα φορά την απουσία επαφής με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι καταναλωτές. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις Βρυξέλλες συζητήθηκε η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν λήφθηκε κάποια απόφαση. Αντίθετα, οι 27 υπουργοί έλαβαν απόφαση επί της Αρχής για τη διασύνδεση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Ε.Ε. με το δίκτυο της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ενέργειας εξέτασαν όλα τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού των κρατών-μελών με φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συζητήθηκαν, επίσης, η τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε. και ο συγχρονισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το ευρωπαϊκό σύστημα. Οπως δήλωσε μετά τη σύνοδο η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επάρκειας, διαπιστώθηκε, όμως, ο κίνδυνος μπλακάουτ στην Ουκρανία. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η άμεση διασύνδεσή της με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

 Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, πάντως, είναι ήδη κάτι παραπάνω από ορατές στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21% και 50%.

Περίπου ένας στους τρεις επιχειρηματίες (36%) έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας.
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.