Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία ηη SWIFT.Τί είναι και γιατί προσπαθούν να μπλοκάρουν τήν Ρωσσία στο σύστημα αυτό;;Γιατί αντιδράει η Γερμανία;;


 




Εσχάτως όλο και πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι θέλουν να αποκλείσουν τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT στο πλαίσιο των σκληρών κυρώσεων που σχεδιάζει η Δύση για την Ρωσία.

Πρωτίστως τι είναι το SWIFT;

Το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ή SWIFT είναι ένα σύστημα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία, επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ανάμεσα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε παγκόσμια κλίμακα, παρέχοντας ένα ασφαλές, τυποποιημένο και αξιόπιστο περιβάλλον.
Οι τράπεζες μεταξύ τους γνωρίζουν για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται.


Το παρασκήνιο


Πρόσφατα υπήρξε μια απροσδόκητη ανατροπή, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είχε υποβάλει σχέδιο νόμου για το Βitcoin κόντρα στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που πρότεινε την πλήρη απαγόρευση του Βitcoin.


Ένας λόγος για την ευνοϊκή στάση του ρωσικού υπουργείου είναι ότι εδώ και καιρό υπήρχαν φήμες ότι Δύση θα μπορούσε να εκδιώξει την Ρωσία από το SWIFT, διώχνοντας ουσιαστικά τη Ρωσία από ένα ολόκληρο σύστημα πληρωμών σε δολάρια.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι εναλλακτικές λύσεις πληρωμής είναι ελάχιστες, μία από αυτές θα να είναι φυσικά το Βitcoin.


Πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πίεζε «πολύ σκληρά» ώστε η Ρωσία να αποβληθεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, «μια κίνηση που θα προκαλούσε βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της Ρωσίας και την ικανότητά της να συναλλάσσεται με το διεθνές τραπεζικό σύστημα».


«Ο πρωθυπουργός είναι πολύ πρόθυμος πιέζει πολύ σκληρά», είπε ένας Βρετανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις προσπάθειές να εκδιώξουν την Ρωσία από το Swift.
Παρόμοια έκκληση να διώξει τη Ρωσία από το SWIFT είχε κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας: Όλοι όσοι αμφιβάλλουν ακόμη εάν η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από το SWIFT πρέπει να καταλάβουν ότι το αίμα αθώων Ουκρανών ανδρών, γυναικών και παιδιών θα είναι στα χέρια τους»

Η Γερμανία δεν θέλει η Ρωσία να φύγει από το SWIFT

Ωστόσο, υπήρξε μια ακόμη εκπληκτική ανατροπή, ο γερμανός καγκελάριος, «προειδοποίησε την Βρετανία ότι η Γερμανία δεν θα υποστήριζε μια τόσο δραματική κίνηση και ούτε η ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους κοντά στις διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο των κυρώσεων».

 
Η πρόταση της Βρετανίας είναι απλώς υποκριτική, καθώς και οι Βρετανοί παραδέχονται ότι οποιαδήποτε κίνηση σχετικά με το σύστημα Swift θα μπορούσε να γίνει μόνο με διεθνή συμφωνία, μια θέση που συμμερίζεται η κυβέρνηση Biden.
«Πρέπει να το κάνουμε μαζί», ανέφερε Βρετανός αξιωματούχος.
Απηχώντας τη γερμανική θέση, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής προτείνει ότι ήταν πολύ νωρίς για να εξεταστεί μια τέτοια κίνηση.
Ο Daleep Singh, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι υπάρχουν «άλλα αυστηρά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε».
Η απομάκρυνση της Ρωσίας από τη Swift θα ήταν βαρύ πλήγμα για τις μεγαλύτερες τράπεζές της και θα εμπόδιζε την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται εκτός των συνόρων της.
Θα εμπόδιζε επίσης την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των εσόδων της.
Το Swift, είναι ένας συνεταιρισμός, χρησιμοποιείται από περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και διαχειρίζεται 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, διευκολύνοντας συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 1,5% των συναλλαγών το 2020.

Η αποκοπή από τη Swift δεν θα εμπόδιζε τις ρωσικές τράπεζες να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές, αλλά κάτι τέτοιο θα καθιστούσε αυτές τις συναλλαγές πιο δαπανηρές.
Οι ξένες συναλλαγές θα βασίζονταν στη χρήση λιγότερο αποτελεσματικών εργαλείων επικοινωνίας, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη παραμένει διχασμένη στο θέμα του πώς να απαντήσει στη Ρωσία:
Η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη σε συζητήσεις για το πώς να προσεγγίσει το ζήτημα.
Ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια επιθετική γραμμή στο θέμα, άλλα μέλη τα κράτη είναι πιο επιφυλακτικά.
Με άλλα λόγια, ούτε μια πλήρης εισβολή στην Ουκρανία δεν αρκεί ώστε η Δύση να λάβει την σκληρή επιλογή της αποσύνδεσης της Ρωσίας για τον απλούστατο λόγο ότι η Ευρώπη παραμένει οδυνηρά εξαρτημένη και διασυνδεδεμένη με τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό, οπότε η Ρωσία δεν μπορεί να φύγει από τα συστήματα πληρωμών.

www.bankingnews.gr


 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.