Το λεγόμενο ""ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο"" με επένδυση Γερμανών δέν θά παράγεται στήν Ελλάδα αλλά στήν γειτονική μας Βουλγαρία!!


 

 

Ήταν μέσα του Δεκέμβρη του 2020 όταν η γερμανική εταιρία Next.e.Go Mobile SE ανακοίνωνε τα σχέδιά της για την παραγωγή ενός μηδενικών ρύπων οχήματος πόλης στη χώρα μας. Τότε έγινε μια μεγαλειώδης φιέστα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει ότι η επένδυση της Γερμανικής Next e.GO θα φέρει στην Ελλάδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες και παραγωγική δυναμικότητα έως και 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως.

Πόσα πρωτοσέλιδα γράφτηκαν για το «ελληνικό» αυτοκίνητο, πόσες βαρύγδουπες δηλώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη… Και όμως μετά από λίγους μήνες ξαφνικά το θέμα ξεχάστηκε. Ο λόγος είναι ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι αναφορικά με το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο που θα κατασκευάσουν σε εργοστάσιο της Γερμανίας (αρχικά).

Αυτό που μάθαμε τότε είναι ότι τα εισαγωγικά που βάζαμε στη λέξη «ελληνικό» δικαιολογούνται όχι μόνο από το γεγονός ότι το εν λόγω αυτοκίνητο δεν είναι σχεδιασμένο από Έλληνες και δεν θα παράγεται από ελληνική εταιρία, αλλά και από το ότι η παραγωγή του θα μοιραστεί από τη Next.e.Go σε διάφορες εγκαταστάσεις – κάτι που σημαίνει ότι εκτός από την πατρίδα Γερμανία και την Ελλάδα, το e.GO Life θα παράγεται και αλλού, στα λεγόμενα micro factories – μια ιδέα που φαίνεται να υιοθετείται και από άλλους μικρούς ή ανερχόμενους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η βρετανική ARRIVAL.

Στην… Βουλγαρία!

Φαίνεται λοιπόν ότι μέρος της παραγωγής θα πραγματοποιείται στη Βουλγαρία, όπου από το 2023 θα κατασκευάζονται 40.000 οχήματα ετησίως
. Ενώ στην Ελλάδα, κατά πάσαν πιθανότητα στην Καβάλα ή στη Θεσσαλονίκη ή στον Βόλο (οριστική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί), η αρχή θα γίνει το 2024 με ένα εργοστάσιο μικρών διαστάσεων κόστους 25 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο σε πρώτη φάση θα βγαίνουν 2.000 αυτοκίνητα το χρόνο.

Δηλαδή στην Ελλάδα θα έχουμε μόνο ένα μικρό εργοστάσιο το οποίο θα παράγει μόλις 2.000 αυτοκίνητα, την ώρα που το μεγάλο εργοστάσιο θα βρίσκεται στη Βουλγαρία και θα παράγει 40.000 οχήματα, τεράστια η διαφορά! Και φυσικά όλο αυτό… αν όλα πάνε καλά.

Κάτι που φυσικά πέρασε στα ψηλά, αλλά το επανέφερε στην επικαιρότητα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος λίγες ώρες πριν διαγραφεί από το κόμμα.

«Άλλη μία επενδυτική… επιτυχία. Το «ελληνικό» ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο έμεινε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Αντίθετα η μεγάλη επένδυση της Τουρκίας προχωράει. Θα αρχίσει να εξάγει το made in Turkey ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο εντός του 2022. Μένουμε πίσω σε κρίσιμα θέματα», έγραψε συγκεκριμένα ο Γ.Κύρτσος.


Μια αλήθεια που ενόχλησε αρκετά το Μαξίμου, το οποίο έχει επενδύσει πολλά στο αφήγημα περί «νέων επενδύσεων» στην Ελλάδα.

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.