Τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν Πούτιν γιά τό Ουκρανικό


 




Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία μυρίζει μπαρούτι μεταφορικά και… κυριολεκτικά.

Παράλληλα, οι ζυμώσεις και οι επαφές μεταξύ ηγετών δίνουν και παίρνουν. Ειδικότερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα, Σάββατο (19/2) ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσουν τηλεφωνικά την Κυριακή εν μέσω της αυξανόμενης έντασης για την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από την πλευρά των αυτονομιστών ή από το Κίεβο.
«Καμπανάκι» Σολτς: Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη

«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…) Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί».

Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα» και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, «κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα». Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυή τη στιγμή.

Ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν. Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς», ανέφερε.
Στόλτενμπεργκ καλεί Λαβρόφ σε διάλογο

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι είχε αποστείλει επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας και ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

Πηγές: Guardian, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.