Παράνομες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό σε οικολογικά ευαίσθητη και προστατευόμενη περιοχή


Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες σεισμικές έρευνες εντοπισμού πετρελαίου που γίνονται χωρίς καμία αδειοδότηση ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου και πάνω στο ρήγμα του Ιονίου όπου όπως είναι γνωστό ζουν σπάνια θαλάσσια θηλαστικά ζητούν οι οικολογικές οργανώσεις και καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση προκειμένου να αποτραπεί μια νέα οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Όπως καταγγέλλεται τις σεισμικές έρευνες πραγματοποιεί από 18/01/22 σύμφωνα με το apokalypseis.com, το ερευνητικό πλοίο υπό σημαία Κύπρου SW Cook μέσα στο «οικόπεδο 10» εντός της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου. (Π.Δ. ΦΕΚ Δ 391/2018).

«Εδώ και 13 ολόκληρες μέρες, το ειδικό ερευνητικό πλοίο SW Cook, αγνώστων λοιπών στοιχείων, επιχειρεί στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και κανείς από τους αρμόδιους δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει εξηγήσεις. Τι έχει να πει το ΥΠΕΝ γι αυτή την απερίγραπτη καταπάτηση όλων όσα υπηρετεί ως Δημόσια Αρχή;» – καταγγέλλουν οι Οικολογικές Οργανώσεις.

«Πραγματικά δεν πάει το μυαλό μας γιατί οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν στον Κυπαρισσιακό, κρυφά, χωρίς καν να έχουν εφοδιαστεί με την τυπική (αλλά απαραίτητη) αδειοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα προαπαιτούμενα για την Έγκριση περιλαμβάνουν αναγκαστικά τις προβλέψεις ασφάλειας για όλους τους κινδύνους που γνωστοποιούνται στην ΣΜΠΕ ΙΟΝΙΟΥ, όπως και την δημοσιοποίηση/ενημέρωση του κοινού. Η οργάνωση του Περιβαλλοντικού Σχέδιου Δράσης βάσει των προαπαιτούμενων και η εποπτεία της Αρχής Σχεδιασμού είναι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων ΕΛΠΕ και ΕΔΕΥ ΑΕ. 800 σελίδες της ΣΜΠΕ ΙΟΝΙΟΥ δηλαδή οι επιστημονικές μελέτες, οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας, έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στον Κυπαρισσιακό.» – αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της οργάνωσης « SOS Κυπαρισσιακός»
Ο Κυπαρισσιακός είναι το σημαντικότερο πεδίο ωοτοκίας της Caretta Caretta στη Μεσόγειο, επίσης εδώ εκεί ζουν πολλά είδη θαλάσσιων θηλαστικών που προστατεύονται με διεθνείς συνθήκες (ACCOBAMS). Ένα πολύ πλούσιο οικοσύστημα, ένας θαλάσσιος παράδεισος με σπάνια προστατευόμενα είδη, εκτός των θαλάσσιων χελωνών, της μεσογειακής φώκιας, φυσητήρων, ζιφιών, πολλών ειδών δελφινιών και φαλαινών όπως πτεροφάλαινες, μεγάπτερες, ρυγχοφάλαινες, ψευδοόρκες κά κινδυνεύει με αφανισμό εξ αιτίας των παράνομων σεισμικών ερευνών.

Το θέμα των παράνομων σεισμικών ερευνών κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης τονίζοντας ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στα κρυφά κυριολεκτικά «μέσα στο σπίτι των ζιφιών.»

«Σας καλούμε να σταματήστε τώρα το Οικολογικό έγκλημα που γίνεται σήμερα στην Κυπαρισσία και στο Ιόνιον» τόνισε κ. Αρσένης.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.