Πρώτη η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες – Πάνω και από τις ΗΠΑ!


Σε επίπεδα ρεκόρ έχει εκτοξεύσει η Ελλάδα τα χρήματα που σπαταλάει για την ενίσχυση της άμυνάς της, ούσα πλέον η χώρα με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες-σε σχέση με το ΑΕΠ της- σε όλο το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι η χώρα μας, η οποία πριν μερικά χρόνια ήταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και σχετικά πρόσφατα εξήλθε από τα μνημόνια, δεν μένει ασχολίαστο από τον διεθνή Τύπο.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, η οποία σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των αμυντικών δαπανών, ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ. Οι δαπάνες της χώρας μας για τη θωράκιση της άμυνας, ανήλθαν πέρυσι στο 3,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιες απ’ ότι προβλέπει ο στόχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τα μέλη του (2%). Αυτό που προξενεί μεγάλη εντύπωση στους συντάκτες της γερμανική εφημερίδας είναι ότι πλέον η Ελλάδα ξεπέρασε και την αμερικανική υπερδύναμη, η οποία επί πολλά έτη βρισκόταν στην κορυφή των αμυντικών-εξοπλιστικών δαπανών εντός του ΝΑΤΟ.

Υπάρχει, πάντως, σύμφωνα με την Die Welt, εξήγηση για το γεγονός πώς μια χώρα που πέρασε από μια τεράστια οικονομική κρίση, δαπανά υπέρογκα ποσά για την άμυνα. Αυτή είναι η άμεση απειλή από την Τουρκία, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, που επικαλούνται την άποψη του ομότιμου καθηγητή και ειδικού σε ζητήματα ασφαλείας Παναγιώτη Ιωακειμίδη.

Mega project με Belharra και Rafale
Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια, τεράστια εξοπλιστικά project που αποσκοπούν, κυρίως, στην αεροναυτική της ενίσχυση. Τα σημαντικότερα αφορούν την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Ρafale.. Συγκεκριμένα θα δαπανήσει τρία δις ευρώ, για την απόκτηση των φρεγατών, ενώ ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και περίπου μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Η απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (έξι καινούρια και δώδεκα μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν. Ηδη στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα έξι

Πόσο επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός
Με 642 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο θα επιβαρύνεται ετησίως ο προϋπολογισμός από εφέτος έως και το 2029, καθώς η απόκτηση των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου «FDI HN», των μαχητικών Rafale και των τορπιλών και των άλλων οπλισμών που προμηθεύεται η Ελλάδα, θα κοστίσουν στους φορολογουμένους 4,5 δισ. ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.