Ελλάδα: Αντιδράσεις κατοίκων στις ανεμογεννήτριες



Για δεκαετίες, η απάνεμη παραλία των Αγίων Αποστόλων στην ανατολική ακτή της Εύβοιας αποτελούσε καταφύγιο για όσους ήθελαν το καλοκαίρι να ξεφύγουν από το παροιμιώδες μελτέμι του Αιγαίου. Ήρεμη θάλασσα και λίγα ψαροκάικα συνέθεταν το τοπίο.

Αν όμως κάποιοι ήθελαν να αποφύγουν τον άνεμο, κάποιοι άλλοι είδαν σε αυτόν μια ευκαιρία.

Η Σταματούλα Καραβά είναι κάτοικος του χωριού. Δείχνει την ακτή και πέρα από αυτή και περιγράφει: «Εδώ είναι η κύρια παραλία του χωριού που κάθεται όλος ο κόσμος το καλοκαίρι και κάνει τα μπάνια του μπροστά σε αυτήν την πολύ ωραία παραλία. Και βλέπει... αυτά». Όπως εξηγεί, «όσοι έρχονται, όσοι ερχόντουσαν δηλαδή από παλιά, και ξέραν αυτό το μέρος σαν παρθένο και έρχονται και το βλέπουν τώρα, μας λένε μονίμως "γιατί αφήσατε να γίνει αυτό το έγκλημα"».

Η περιοχή της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, ειδικά μεταξύ Αυλωναρίου και Νέων Στύρων, έχει πλέον σπαρεί με ανεμογεννήτριες. Οι κάτοικοι των Αγίων Αποστόλων χαρακτηρίζουν «βασανιστήριο» τα νυχτερινά φώτα και τον μονότονο ήχο τους, όμως αν υπάρχει μια περιοχή ικανή να παράξει πολλή ενέργεια μέσω αιολικών πάρκων, αυτή είναι σίγουρα η «ανεμόεσσα» Εύβοια. Πάντως, ο Δημήτρης Σουφλέρης από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης επισημαίνει ότι οι ανεμογεννήτριες στο πρώτο lockdown του 2020 ξεφύτρωναν σαν τα... μανιτάρια.

«Έχουμε υπολογίσει ότι στην περίοδο του πρώτου lockdown του 2020, δηλαδή από το Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, στην Εύβοια πρέπει να κατασκευαζόταν μια ανεμογεννήτρια κάθε τρεις ημέρες», λέει ο κ. Σουφλέρης.

Από την πλευρά της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναφέρει πως η χωρητικότητα της Εύβοιας σε ανεμογεννήτριες έχει σχεδόν πιάσει ταβάνι. Ο πρόεδρός της Αθανάσιος Δαγουμάς, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τονίζει τη σημασία του διαλόγου με τους ντόπιους: «Καταλαβαίνουμε φυσικά ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πολύ ευαίσθητα για τις τοπικές κοινωνίες, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι, αν υπάρχουν θέματα, αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται. Άρα, οφείλει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των κοινοτήτων και όσων αποφασίζουν».

Το 2020 η Ελλάδα παρήγαγε το 36% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές - ποσοστό οριακά χαμηλότερο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πολύ πάνω από τον εθνικό στόχο του 18%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, οι ανανεώσιμες ξεπέρασαν το φυσικό αέριο, τον λιγνίτη και τις εισαγωγές ως προς τη συμμετοχή τους στο ελληνικό ενεργειακό μίγμα. Σύμφωνα με τη Ρ.Α.Ε., από το 2019 η Ελλάδα έχει εξαπλασιάσει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τον αέρα.

Ωστόσο, πρόσφατα, φορείς της Εύβοιας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά απόφασης του 2021 περί κατασκευής δέκα αιολικών πάρκων στην Κάρυστο. Όπως υποστηρίζουν, τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν σε προστατευμένες ζώνες NATURA 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.