Νέα αναβολή στην εκδίκαση προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

 

  Νέα αναβολή, η τέταρτη κατά σειρά, δόθηκε στην εκδίκαση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σεισμικών ερευνών στην περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης.

Η διοικητική προσφυγή των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Απρίλιο του 2019 , ενώ τον Ιούνιο του 2019 κατατέθηκε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Η αίτηση επρόκειτο να συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2020 ωστόσο πήρε 4 φορές αναβολή, με την τελευταία παράταση να δίνεται χθες 2 Φεβρουαρίου. Αφορμή  για την αναβολή στάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι η αρμόδια εισηγήτρια απουσιάζει με άδεια μητρότητας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε εκ νέου για τις 5 Οκτωβρίου του 2022. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2022, εξαντλείται το χρονικό περιθώριο που έχει σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για την διενέργεια των προβλεπόμενων σεισμικών ερευνών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ανεξάρτητα από την δικαστική έκβαση της προσφυγής των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η κοινοπραξία στο πλάνο που κατέθεσε πρόσφατα προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων δεν περιλαμβάνει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών για φέτος.

Σε ό,τι αφορά στην προσφυγή, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προβάλουν ως λόγους για την αίτησή τους το ανεπαρκές σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα καθώς και την ελλιπή εξέταση από τις αρχές εναλλακτικών λύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες αρχές έχουν μεταφέρει στην κοινοπραξία την γενικότερη επιθυμία του Δημοσίου, να προχωρήσει η εκδίκαση της προσφυγής ταχύτερα, κάτι που όμως στην πράξη φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.