Ο Ποντιακός χορός Σέρρα θα «ταξιδέψει» στα πέρατα της γης!


Ο Ποντιακός χορός Σέρρα εδώ και τρείς μέρες κοσμεί το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το δελτίο τεκμηρίωσης συντάχθηκε από την πολιτισμολόγο και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αλεξία Ιωαννίδου και έχει ως βάση την μεταπτυχιακή διατριβή της.

Η ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τον επόμενο στόχο που είναι το να συμπεριληφθεί ο χορός Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Την απόφαση υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έχοντας υπόψιν την ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO,2003) στην Ελλάδα.

Με αφορμή το γεγονός η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά  είναι ο γονιδιακός μας χάρτης. Αυτή μας καθορίζει. Η Σέρρα, ο ποντιακός μας χορός έχει ρίζες στα βάθη της αρχαιότητας. Τράνεψε μέσα στο χρόνο αλώβητος. Αν θες να περιγράψεις σ’ έναν ξένο τι είναι ο Πόντος, δείξε του τη Σέρρα! Το πόνημα της κ. Ιωαννίδου με βρίσκει συμπαραστάτη και στο επόμενο βήμα. Η ένταξη του Ποντιακού χορού Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι ζήτημα τιμής. Όλος ο κόσμος θα γνωρίσει τον χορό των χορών! Σέρρα, άλλως Πυρρίχιος!»




Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.