Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ



Με νέες μορφές κινητοποιήσεων θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους οι αγρότες των μπλόκων, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση της ΝΔ για την άρνησή της να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους. Αν και κτηνοτρόφοι και μικροκαλλιεργητές γης είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν ανοιχτό το μέτωπο διαμαρτυρίας τους, θα ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και από το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 τα τρακτέρ θα αναχωρήσουν από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν με συνέλευση των αγροτών στη Θεσσαλία, το βράδυ της Πέμπτης (24.2.2022), λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με συναρμόδιους υπουργούς για ζητήματα γεωργίας και αγροτικής οικονομίας. Με δεδομένη την πικρή γεύση από τη στάση της κυβέρνησης που, όπως λένε οι αγρότες, δεν θέλει να δώσει λύσεις υπέρ των βιοπαλαιστών, οι αγρότες καθορίζουν τα επόμενα βήματα. Επαναπροσδιορίζουν την τακτική τους στα μπλόκα, και, όπως τονίζει προς το Documentonews.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας , θα συνεχίσουν με άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις την προσπάθειά τους για αξιοπρεπή διαβίωση και ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Μαζί με τα αιτήματά τους προτάσσουν και τις αιτίες που προκαλούν την επιδείνωση των συνθηκών παραγωγής, με έμφαση στην ενεργειακή και οικονομική κρίση και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

«Η συνάντηση με τους υπουργούς δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να λύσει τα προβλήματα των αγροτών. Καταγγέλλουμε ότι κανένα από τα αιτήματά μας δεν έγινε δεκτό. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και διαρκής», επισημαίνει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο ( υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας κ.ά.). Οπως λέει με έμφαση στο Documentonews.gr ο Ρίζος Μαρούδας, «ο αγώνας μας είναι μακρύς γιατί αφορά το αύριο των αγροτών και αλλά της παραγωγής προϊόντων στην Ελλάδα. Θα υπάρξουν διάφορες μορφές δράσης. Θεωρούμε τα αιτήματά μας δίκαια. Είναι θέμα επιβίωσης για εμάς, τις οικογένειές μας και τον ελληνικό λαό».

Οι αγρότες προειδοποιούν ότι οι τιμές θα…πετάξουν στα ύψη. Την ίδια ώρα, τονίζουν ότι δεν επιλύονται ούτε χρόνια προβλήματα ούτε άμεσα αιτήματα επιβίωσης. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν στηρίζει ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, παρά μόνο μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν βοηθά στη βελτίωση των όρων καλλιέργειας σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχόλιά τους, μετά τη συνάντηση με τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι αγρότες επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι το αίτημά τους για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε …ψίχουλα –εξήντα εκατομμύρια ευρώ που ισοδυναμούν περίπου με εκατόν ογδόντα ευρώ ανά αγρότη.

Η ΝΔ προβάλλει ότι υπήρξαν πρόσθετες παρεμβάσεις για τους αγρότες, ενώ συνολικά κατευθύνονται προς τον πρωτογενή τομέα περίπου οκτακόσια εξήντα εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση, δια των αρμόδιων υπουργών, σημειώνει ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης για όλους τους αγρότες θα αυξηθεί από τα πενήντα εκατομμύρια που είχε προβλεφτεί, και θα φτάσει στα εξήντα για όλους τους αγρότες και καλύπτεται το 50% της αύξησης του ρεύματος για τιμολόγια Ιανουαρίου και Φεβρουάριου 2022 (δώδεκα εκατομμύρια ευρώ).

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.