Κυβερνητική απόφαση: Απολύονται οι 1.080 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, για να ιδιωτικοποιηθεί


Υπό την πίεση της ΕΕ και του Ευρωδικαστηρίου που επέβαλε στη χώρα μας υψηλά πρόστιμα για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει "το μαχαίρι στο κόκκαλο", για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και των μεταλλείων νικελίου: Απολύει τους 1080 εργαζομένους της και δίνει εντολή να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια δύο διαγωνισμών, όπου θα εκποιηθούν οι βιομηχανικές και οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις "καθαρές", χωρίς οικονομικά βάρη και προσωπικό.

 Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στις περιοχές όπου λειτουργούν οι βιομηχανικές μονάδες της ΛΑΡΚΟ και οι μονάδες εξόρυξης νικελιούχων μεταλλευμάτων. Πρόσθετες αντιδράσεις θα προκαλέσει η απόφαση εκκένωσης των οικισμών που ανήκουν στην ΛΑΡΚΟ, όπου διαμένουν περίπου 300 οικογένειες εργαζομένων της - και μελλοντικών απολυμένων.


Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Ενέργειας Κ. Σκρέκα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.αποφασίστηκε να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και να ακολουθήσουν στις αρχές Μαρτίου οι δύο διαγωνισμοί, όπου θα εκποιηθούν χωριστά:

-Η βιομηχανική μονάδα νικελίου της Λάρυμνας, μαζί με τα μεταλλεία Λαρυμνας και Λουτσίου που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ

-Τα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς

Πριν από τη διενέργεια των διαγωνισμών ο ειδικός διαχειριστής θα προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Η απόλυση υπαγορεύεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει διακοπή λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Ομως, ο νόμος για την ειδική διαχείριση προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου της εταιρείας σε κατάσταση λειτουργίας. Γι αυτό ένας αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί από τον ειδικό διαχειριστή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στη συνέχεια, ο επενδυτής θα προσλάβει όσους εργαζόμενους κρίνει αναγκαίους.

Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας "γέφυρα”. Σημειώνεται ότι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών που δεν θα επαναπροσληφθούν, θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν σε ηλικία της σύνταξης.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.