Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ δίνει ισχυρό χαστούκι στην δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου για το σκάνδαλο NOVARTIS


 


 

Η προκλητική δίωξη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου εκθέτει διεθνώς για ακόμη μια φορά τη χώρα, καθώς η μια μετά την άλλη διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις τάσσονται στο πλευρό της, στηλιτεύοντας την απόφαση να συρθεί στα δικαστήρια, επειδή ασχολήθηκε με το σκάνδαλο Novartis.

Αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ, αναφέρεται στη δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου και γράφει στο κεφάλαιο «Χαρτογράφηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης»:


«Η κλήση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας που διερευνά καταγγελίες για πολιτική συνωμοσία του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με τη Novartis και τη λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ”. Στις 25 Ιανουαρίου 2022, η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας για την κατηγορία της κατασκευής πλαστών σκανδάλων που σχετίζονται με Έλληνες επιχειρηματίες και το φαρμακευτικό σκάνδαλο Novartis».

Και συνεχίζοντας αναφέρει για την υπόθεση: «Σύμφωνα με την Παπαδάκου, η οποία απολύθηκε από τη δουλειά της ως δημοσιογράφος και τώρα εργάζεται στις Βρυξέλλες, η δικαστική υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί “κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου”. Το σκάνδαλο Novartis σημειώθηκε μεταξύ 2008 και 2014 όπου το ελληνικό παράρτημα του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis συνωμότησε για να παραβιάσει τον Νόμο περί Διαφθοράς στο εξωτερικό των ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε ένα σχέδιο δωροδοκίας υπαλλήλων κρατικών και ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα. Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανταλλαγών των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους».

Αναφορά κάνει επίσης και στα ονόματα που απασχόλησαν την υπόθεση και ελέγχονται:

«Η Ελένη Τουλουπάκη, η εισαγγελέας που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis, αφαίρεσε την υπόθεση από πάνω της μετά την «πολιτική δίωξη» για έρευνα της υπόθεσης. Μεταξύ αυτών των αξιωματούχων, ένας πρώην υπουργός, ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχει διωχθεί για δωροδοκία από τη Novartis. Άλλοι δύο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Ανάπτυξης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος, ερευνώνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την εταιρεία. Η Παπαδάκου είπε ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και κατήγγειλε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. Τόνισε επίσης ότι τέθηκε σε ανάκριση χωρίς να έχει προδικαστική διαδικασία ή δίωξη. Κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Βασίλη Χιρδάρη. Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τη στήριξή της στον δημοσιογράφο και τόνισε ότι «το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά του ελεύθερου Τύπου που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν μπορούν να διωχθούν».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.