Οι κάτοικοι και οι φορείς της Εύβοιας κατέθεσαν προσφυγή στο ΣΤΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο τους!


 


  Σωματεία, πολίτες και τοπική Αρχή της Εύβοιας, στρέφονται κατά των ανεμογεννητριών

Κατά της κατασκευής και λειτουργίας δέκα αιολικών πάρκων στην Εύβοια στρέφονται με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 20 Σωματεία περιβαλλοντικού σκοπού, 30 πολίτες, περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καρύστου, Σκύρου, κ.ά..

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση απόφασης με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και των αιολικών πάρκων, ισχύος 180 MW, μέσα σε περιοχές του Δήμου Καρύστου που εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 4.11.2021 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία τροποποιήθηκε υπουργική απόφαση του 2015. Με την τελευταία αυτή απόφαση εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα Αιολικών Πάρκων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, συνολικής ισχύος 180 MW σε διάφορες τοποθεσίες του Δήμου Καρύστου.
Προβλέπεται να εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του 2015 έχει τροποποιηθεί και πάλι κατά τα έτη 2016, 2017 και 2019.

Ωστόσο, στις 25.10.2019 τα αιολικά πάρκα έλαβαν άδειες εγκατάστασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στις 21.1.2021 εκδόθηκαν βεβαιώσεις παραγωγού στο όνομα της παραπάνω εταιρείας. Στις βεβαιώσεις αυτές αναφέρεται ότι τα δέκα αιολικά πάρκα αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 225 MW, οι οποίοι χωροθετούνται στον Εύβοια και θα συνδεθούν μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης υψηλής τάσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας. Το όλο έργο έχει υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του νόμου 4608/2019.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή, στις συγκεκριμένες περιοχές προβλέπεται να εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 180 MW, να ανοιχθεί οδικό δίκτυο 29,5 χ.λ.μ., να εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 56 χ.λ.μ., να κατασκευαστούν 3 υποσταθμοί υψηλής τάσης, υπόγειο δίκτυο ρεύματος υψηλής τάσης 150MW μήκους 16 χ.λ.μ. και αντίστοιχο εναέριο μήκους 2,6 χ.λ.μ., υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 69 χ.λ.μ. περίπου και υπόγειο δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης επί οδοποιίας μήκους 1,2 χ.λ.μ. Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία10 εργοταξιακών χώρων, η εγκατάσταση 19 συγκροτημάτων παραγωγής σκυροδέματος αλλά και κινητή μονάδα επεξεργασίας προϊόντων εκσκαφής.

Στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η από 4.11.2021 απόφαση που προβλέπει την κατασκευή των 10 αιολικών παρκών είναι αντίθετη στην Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Σύνταγμα και τη νομοθεσία για τη προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Τέλος, αναφέρουν ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.