Πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για εθελουσία έξοδο δικαστικών


 


 Ενα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δικαστών και εισαγγελέων απο το Δικαστικό Σώμα έχει πέσει ως σκέψη στο τραπέζι των ιθυνόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2022, ένα έτος που ούτως ή άλλως αναμένεται να συμβούν πολλές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν ειναι πρωτόγνωρη για τη Δικαιοσύνη αφού αφενός εχει ξαναεκτυλιχθεί κατά το παρελθόν (δυο φορές) και αφετέρου μπορεί να λύσει ένα εσωτερικό πρόβλημα στη λειτουργία της με πιο "βελούδινο” τρόπο.

Η πρόταση διατυπώθηκε δημόσια πρόσφατα, στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, απο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα:

" ....Σε συνάφεια με τις αναλύσεις για το όλο δικαστικό έργο, τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης των υποθέσεων κ.λ.π, εκτιμώ ότι ώριμο και ενδεδειγμένο είναι να υπάρξει, κατά προηγούμενα νομοθετικά πρότυπα, ρύθμιση εθελουσίας εξόδου, ώστε μικρός αριθμός δικαστικών λειτουργών που αδυνατούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, πρωτίστως από λόγους υγείας, να τύχει δυνατότητας, όπως και κατά το παρελθόν, εξόδου από το δικαστικό σώμα με όρους αξιοπρέπειας, όχι εξουθένωσης”.
Κανονική εθελούσια

Τα προηγούμενα χρόνια είχε ξαναγίνει εθελούσια στη Δικαιοσύνη και είχε επιφέρει την αποχώρηση περίπου 20 δικαστών κάθε φορά. Το σκεπτικό του έμπειρου, ανώτερου εισαγγελέα της χώρας έχει διττή στόχευση: Αφενός την απομάκρυνση απο τη Δικαιοσύνη δικαστικών λειτουργών που εμφανώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και το καθήκον τους προκαλώντας σοβαρή βλάβη στη λειτουργία της, και αφετέρου στην όσο το δυνατόν πιο "βελούδινη” διαδικασία αποκοπής απο το δικαστικό σώμα, χωρίς να λάβουν το "στίγμα” των μη ικανών να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Κι αυτό εχει να κάνει και με το γεγονός ότι πολλοί απο τους δικαστές ή εισαγγελείς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν πρόκειται για περιπτώσεις αδιάφορων δικαστικών λειτουργών.
Τα κριτήρια

Το μοντέλο που ειχε ακολουθηθεί κατά το παρελθόν ήταν η αναγνώριση πλασματικών ετών (5-6) και η προαγωγή στον επόμενο βαθμό επετηρίδας ώστε να συνταξιοδοτηθούν με ευπρέπεια και να ανταποκριθούν στις βιοτικές τους ανάγκες. Ενα δηλαδή ανάλογο μοντέλο με αυτά που λειτουργούν ενίοτε στην αγορά εργασίας, αλλά προσαρμοσμένο στα δικαστικά δεδομένα. Το μοντέλο δε αυτό θα πρέπει να λειτουργεί - εκτιμούν νομικές πηγές - παράλληλα με την εντατικοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας που ήδη εξελίσσεται και με τη βούληση της ηγεσίας να αποκόψει απο το δικαστικό σώμα όλες τις εστίες καθυστέρησης στην εκδοση αποφάσεων (όσον αφορά βέβαια τις ευθύνες του δικαστικού σώματος καθώς το πρόβλημα είναι και πολιτικό).  

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.