""Έμφραγμα "" στην ελληνική οικονομία από μείωση δημοσιονομικών πόρων και την μη εξυπηρέτηση υποχρεώσεων του δημοσίου!


 
Διαθέσιμα για κάλυψη υποχρεώσεων του δημοσίου ως 31/1


Υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για την απροθυμία των ελληνικών τραπεζών να τροφοδοτήσουν την αγορά με ρευστότητα, παρά την μεγάλη στενότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη κύκλος διαβουλεύσεων στελεχών του μεγάρου Μαξίμου με τις διοικήσεις των τραπεζών

Σ’ έναν κλοιό μεγάλων πιέσεων έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία όσον αφορά στην επάρκεια δημοσιονομικών πόρων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου την επόμενη περίοδο.

Όπως μεταφέρουν εγκυρότατες κυβερνητικές πηγές, η στενότητα έχει προσλάβει έντονο χαρακτήρα λόγω των πρόσθετων αναγκών που έχει δημιουργήσει το νέο κύμα της πανδημίας και με τα δημόσια έσοδα να εμφανίζουν κάθετη πτώση. Το τελευταίο αυτό δεδομένο, που συμπίπτει με τον προτελευταίο μήνα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους, αποδίδεται σε παύση πληρωμών των υποχρεώσεων των νοικοκυριών, που αποδίδεται στη στενότητα στους οικογενειακούς  προϋπολογισμούς λόγω της ακρίβειας, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που συνήθως καταγράφεται κάθε Ιανουάριο.

Η φετινή παύση πληρωμών οφειλών των νοικοκυριών, όμως φέτος, έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, καθώς οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν καταβάλλονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και τις ρυθμισμένες σε δόσεις οφειλές αλλά και με τα τέλη κυκλοφορίας.


Όμως, αυτό που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική στενότητα στα δημόσια ταμεία είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις εισροές από την ΕΕ (πάγιες και έκτακτες, λόγω της πανδημίας). Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει  λεπτομερώς το μέγαρο Μαξίμου για τις καθυστερήσεις απόδοσης στην Ελλάδα επιστροφών από κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs), παρά τις αποφάσεις να αποδοθούν στη χώρα μας οι σχετικές πιστώσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για την απροθυμία των ελληνικών τραπεζών να τροφοδοτήσουν την αγορά με ρευστότητα, παρά την μεγάλη στενότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη κύκλος διαβουλεύσεων στελεχών του μεγάρου Μαξίμου με τις διοικήσεις των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να διατεθούν πόροι στην αγορά και να σταματήσουν να διακρατούν οι τράπεζες το σύνολο των πιστώσεων που αντλούν από την ΕΚΤ για τη δύσκολη επόμενη περίοδο και μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα με τον πληθωρισμό.

Πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί στη κυβέρνηση η επιλογή του νέου διοικητή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, από τις δηλώσεις του οποίου διαφαίνονται ελάχιστες ελπίδες παράτασης των προγραμμάτων αυξημένης ρευστότητας στην ευρωζώνη λόγω της πανδημίας.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.