Καταργείται η βεβαίωση ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτωνΜε στόχο να μειώσει τη γραφειοκρατία χρονική διάρκεια που απαιτείται για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, αλλά και να γλιτώσει τους πολίτες από μια αναίτια ταλαιπωρία, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια νέα fast track διαδικασία. Αυτή προβλέπει την κατάργηση της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ, ένα έγγραφο το οποίο ήταν απαραίτητο, μαζί βεβαίως και με… πλειάδα άλλων, προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση ακινήτου.

Παράλληλα στο σχέδιο που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων εμπεριέχεται η απλοποίηση και ψηφιακή έκδοση της φορολογικής ενημερότητας, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομίας, όπως επίσης και η λειτουργία-σε μόνιμη βάση-της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

Η βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης περιουσίας εκδίδεται από τις δημοτικές αρχές και στις πλείστες περιπτώσεις με μεγάλη καθυστέρηση, που ξεπερνά τον έναν μήνα. Αυτό έχει ως συνεπεία να χρονοτριβεί όλη η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, γεγονός που έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι συμβολαιογράφοι αλλά και φορείς όπως η ΠΟΜΙΔΑ.

Διπλό χαράτσι
Να σημειωθεί, πάντως, ότι από την 1η Απριλίου έρχεται διπλό χαράτσι στις μεταβιβάσεις ακινήτων , καθώς οι συναλλασσόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όσο και το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Υπενθυμίζουμε πως, έχουν παραταθεί μέχρι την 31η Μαρτίου, οι προθεσμίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, εφόσον υποβλήθηκαν δηλώσεις στην οικεία ΔΟΥ έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και χθες παρατάθηκε, έως την ίδια ημερομηνία και η αναστολή προσκόμισης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.