Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στην ανεργία των νέων


Σε «μάστιγα» που δείχνει πώς δεν γιατρεύεται ούτε περιορίζεται, αλλά αντιθέτως εξαπλώνεται, εξελίσσεται η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία των νέων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το Νοέμβριο.

Προφανώς οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη αγορά εργασίας, εξαιτίας και της πανδημίας, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διόγκωση του προβλήματος, το οποίο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.  Η ανεργία στους νέους, που είτε δυσκολεύονται αφάνταστα να ενταχθούν στον εργασιακό στίβο είτε όταν το επιτυγχάνουν πέφτουν «θύματα» εκμετάλλευσης και εξαιρετικά δυσχερών συνθηκών, αποτελεί διαχρονική «γάγγραινα» για την ελληνική κοινωνία.

Οι αριθμοί της Eurostat (μετρήσεις Νοεμβρίου 2021) μιλούν από μόνοι τους, καθώς η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην ανεργία των νέων, με ποσοστό 39,1%, απέχοντας 10 ολόκληρες μονάδες από την δεύτερη Ισπανία. Η χώρα μας, δηλαδή, είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «μια κατηγορία μόνη της», σ’ ό,τι αφορά στην ανεργία στις νέες ηλικίες, κάτω των 25 ετών. Στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα της Eurostat είναι η Ιταλία με 28%, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Σουηδία (24,6%) και Πορτογαλία (22,4%).

Τα προγράμματα για τις προσλήψεις νέων - Πρώτο ένσημο
Η αλήθεια είναι, πάντως, πώς λαμβάνονται μέτρα και γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο αρνητικό «φαινόμενο». Από την 1η Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε το «Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών - «Πρώτο Ένσημο». Το πρόγραμμα  στοχεύει στη διευκόλυνση της πρώτης ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.


Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ξεκίνησαν οι νέες εντάξεις στο πρόγραμμα των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για 50.000  πρόσθετες νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, που, μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μπορούν να συνδυαστούν κατά περιπτώσεις με το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», εφόσον το επιθυμούν και αιτηθούν γι’ αυτό οι εργοδότες.

sofokleousin.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.