Το Καζακστάν χάνει την αίγλη του ως ''παράδεισος'' του Bitcoin


Το Καζακστάν ενδέχεται να μην συνεχίσει να αποτελεί πλέον μια από τις ''ιερές αγελάδες'' του Bitcoin όπως ήταν κάποτε, σύμφωνα με ορισμένους μεγάλους miners που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά τις διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου την περασμένη εβδομάδα που ενέτειναν τους φόβους για αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κυβερνητικές διακοπές του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων σφοδρών αναταραχών στη χώρα, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο εξόρυξης κρυπτονονισμάτων στον κόσμο, προκάλεσαν πτώση της παγκόσμιας υπολογιστικής ισχύος του Bitcoin κατά περίπου 13%, καθώς τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρυπτονομίσματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Ο Alan Dorjiyev της National Association of Blockchain and Data Center Industry στο Καζακστάν, η οποία εκπροσωπεί το 80% των νόμιμων εταιρειών εξόρυξης στη χώρα, δήλωσε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί κρυπτονομισμάτων έχουν πλέον επανέλθει σε λειτουργία.

Ωστόσο, η επανέναρξη των εργασιών μπορεί να κρύβει κάτω από το χαλί τα προβλήματα που έρχονται για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τέσσερις μεγάλους miners που ερωτήθηκαν από το Reuters, με ορισμένους να λένε ότι οι ίδιοι ή οι πελάτες τους μπορεί να αναζητήσουν άλλες χώρες για να δραστηριοποιηθούν.

Η διακοπή του διαδικτύου επιτείνει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα και τις προοπτικές της εν λόγω δραστηριότητας, καθώς ελλοχεύει αυστηρότερη κρατική εποπτεία, δήλωσαν οι εν λόγω miners.

Ο Vincent Liu, ένας miner που μετέφερε τις δραστηριότητές του στο Καζακστάν από την Κίνα για να επωφεληθεί από τη φθηνή ενέργεια της χώρας, δήλωσε ότι το μεταβαλλόμενο περιβάλλον τον οδήγησε να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις δραστηριότητές του στη Βόρεια Αμερική ή τη Ρωσία.

"Δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα, αποκαλούσαμε το Καζακστάν παράδεισο του mining λόγω του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος και της σταθερής ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο Liu.

"Αξιολογούμε την κατάσταση. Υποθέτω ότι θα κρατήσουμε ένα μέρος του hashrate στο Καζακστάν και θα μεταφέρουμε κάποιο άλλο σε άλλες χώρες", είπε.

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα "εξορύσσονται" από ισχυρούς υπολογιστές που ανταγωνίζονται άλλους που είναι συνδεδεμένοι σε ένα παγκόσμιο δίκτυο για να λύσουν πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους. Η διαδικασία καταναλώνει μεγάλα μεγέθη ηλεκτρικής ενέργειας και συχνά τροφοδοτείται με ορυκτά καύσιμα.

Το Καζακστάν έγινε το No2 κέντρο εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, προσελκύοντας miners και κρατήσεις κέντρων δεδομένων από την πρώην παγκόσμια ηγέτιδα Κίνα, μετά την καταστολή του κλάδου από το Πεκίνο.

Τον Αύγουστο, το Καζακστάν αντιπροσώπευε το 18% του παγκόσμιου "hashrate" (η ορολογία της κρυπτογράφησης για την ποσότητα υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται από υπολογιστές συνδεδεμένους στο δίκτυο του Bitcoin). Αυτό ήταν αυξημένο από 8% τον Απρίλιο, πριν οι Κινέζοι miners μετακινήσουν μηχανήματα και αγοράσουν χωρητικότητα σε κέντρα δεδομένων του Καζακστάν.

Οι ''φάρμες'' εξόρυξης κρυπτονομισμάτων του Καζακστάν τροφοδοτούνται κυρίως από γερασμένες μονάδες άνθρακα, οι οποίες αποτελούν πονοκέφαλο για τις αρχές, καθώς προσπαθούν να απεξαρτήσουν την οικονομία από τον άνθρακα. Οι miners έχουν αναγκάσει το πρώην σοβιετικό κράτος να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια και να περιορίσει τις εγχώριες προμήθειες.

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το πώς θα φορολογήσει και θα ρυθμίσει την - σε μεγάλο βαθμό - υπόγεια και ξένης ιδιοκτησίας βιομηχανία. Πέρυσι τόνισε ότι σχεδιάζει να πατάξει τους μη εγγεγραμμένους "γκρίζους" miners, οι οποίοι εκτιμά ότι μπορεί να καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια από τους "λευκούς" ή επίσημα εγγεγραμμένους.

Ο Din-mukhammed Matkenov, συνιδρυτής του crypto miner BTC KZ, δήλωσε ότι η εισροή Κινέζων miners επιδείνωσε τα προβλήματα των εγχώριων, ''καταβροχθίζοντας'' μεγάλα ποσοστά ενέργεια. Οι πελάτες μπορεί να κοιτάξουν να μετακινηθούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, είπε.

"Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και η σταθερότητα της βιομηχανίας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο Καζακστάν κινδυνεύει", δήλωσε ο Matkenov, η εταιρεία του οποίου διαθέτει τρία κέντρα δεδομένων στο Ekibastuz, μια πόλη στο βόρειο Καζακστάν, που λειτουργούν πάνω από 30.000 "εξέδρες" εξόρυξης. Η αποσπασματική παροχή ρεύματος έχει περιπλέξει τη λειτουργία της εταιρείας, πρόσθεσε.

"Είναι πολύ ασταθής και είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψουμε τα κέρδη, προκειμένου να πληρώσουμε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και τους μισθούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά στη χρεοκοπία και οι πελάτες προσπαθούν να βρουν άλλες χώρες όπου μπορούν να μετεγκατασταθούν με πιο σταθερές κρατικές ρυθμίσεις".

Το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Παρ' όλα αυτά, οι σχετικά χαμηλοί φόροι, το εργατικό κόστος και ο εξοπλισμός του Καζακστάν εξακολουθούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα, δήλωσαν οι τέσσερις miners. Η ενέργεια κοστίζει περί τα 0,03-0,04 δολάρια ανά κιλοβάτ, δήλωσε ο Matkenov, παρόμοια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαμηλότερα από τα 0,05 δολάρια στη Ρωσία.

"Στο Καζακστάν υπάρχει μια ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριότητα που επιτρέπει σε καλά κεφαλαιοποιημένα πρότζεκτ να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα ήταν δυνατό στη Δύση", δήλωσε ο Mike Cohen της μεταλλευτικής εταιρείας Pow.re, με έδρα τον Καναδά, στο πρακτορείο Reuters.

"Εκείνοι που είναι πρόθυμοι να εγκαταστήσουν δραστηριότητες στην περιοχή έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον γεωπολιτικό κίνδυνο και δεν αποθαρρύνονται από τις πηγές ενέργειας που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα".

capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.