Έκθεση της Κομισιόν.Αύξηση 70% στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα κατά το 3ο τρίμηνο 2021


 
Τις πρώτες φάσεις του ανοδικού ράλι των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, το οποίο συνεχίζεται έως και σήμερα, αποτυπώνει η νέα έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας το 3ο τρίμηνο 2021. Έτσι, με αιτία την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, το χονδρεμπορικό κόστος των δύο προϊόντων αυξήθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021, «βάζοντας φωτιά» στις αγορές όλων των κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι, όσον αφορά τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος σημείωσε αύξηση κατά 54%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Έτσι, στο  διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος διαμορφώθηκε στα 105,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), από 68,2 ευρώ ανά MWh την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος 2021.

Όπως είναι φυσικό, σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκε η αύξηση της χονδρικής τιμή ρεύματος σε όλα τα κράτη-μέλη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η άνοδος άγγιξε 70%, καθώς άγγιξε τα 119,4 ευρώ ανά MWh από 70,3 ευρώ ανά MWh το 2ο τρίμηνο του 2021. 


Μεγαλύτερη μετακύλιση στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, καθώς το 3ο τρίμηνο σηματοδότησε την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, η αύξηση της λιανικής δεν πρόλαβε εν πολλοίς να «περάσει» μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα στους λογαριασμούς λιανικής. Επομένως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η αύξηση στα οικιακά τιμολόγια περιορίσθηκε μόλις στο 2%, με τη μέση τιμή τους να κινείται στα 16,81 ευρώ ανά MWh (μαζί με τέλη και φόρους), από 16,52 ευρώ ανά MWh  ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Μεγαλύτερη «ευαισθησία» στην άνοδο είχαν τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 11% το ίδιο χρονικό διάστημα, αγγίζοντας τα 11,85 ευρώ ανά MWh (χωρίς φόρους), από 10,66 ευρώ.

Η έκθεση καταγράφει επίσης την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος, η οποία κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (δηλαδή στην εποχή πριν από την πανδημία), λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της χαλάρωσης των lockdown. Ωστόσο, η αναθέρμανση της οικονομίας προκάλεσε εκρηκτική άνοδο στις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου και διατάραξε σε μεγάλο βαθμό τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Άνοδος έως 95% των spot τιμών αερίου

Όπως είναι φυσικό, η τάση αυτή αποτυπώθηκε και στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στο σύνολο των κρατών-μελών, για το 3ο τρίμηνο του 2021. Ενδεικτικό είναι πως οι τιμές στα ευρωπαϊκά hub κινήθηκαν περίπου στα 47,3–48,4 €/MWh, αισθητά υψηλότερες
σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (24,7-25,8 €/MWh). Επομένως, κατέγραψαν άνοδο κατά 85-95% μέσα σε μόλις τρεις μήνες, γεγονός που αποτυπώνει, το εκρηκτικό άλμα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, και λαμβάνοντας ως μέτρο σύγκρισης τη μέση τιμή του αερίου αγωγού και των εισαγωγών LNG, το χονδρεμπορικό κόστος παρουσίασε αύξηση κατά 63%, διαμορφούμενο στα 31,49 ευρώ ανά θερμική MWh, από 19,27 ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Στα οικιακά τιμολόγια, η αύξηση αυτή «μεταφράστηκε» σε άνοδο κατά 12%, από 5,62 ευρώ ανά θερμική MWh (με φόρους και τέλη) από 4,98 ευρώ. Αισθητά μεγαλύτερα, κατά 67% ήταν η αύξηση στα επαγγελματικά τιμολόγια, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,82 ευρώ ανά θερμική MWh (χωρίς φόρους), από 1,69 ευρώ. 


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.