7 στους 10 Έλληνες μόλις τα βγάζουν πέρα, έδειξε η έρευνα του ΙΟΒΕΤην απόλυτη απογοήτευση των ελληνικών νοικοκυριών, για την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και την οικονομία της χώρας, αποκαλύπτουν τα «ψιλά γράμματα» της δημοσκόπησης του ΙΟΒΕ, το οποίο, ας σημειωθεί, είναι φορέας που ανήκει στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών.

Η Ελλάδα έχει τους πλέον απογοητευμένους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μακράν από τις χώρες που ακολουθούν καθώς με συντριπτικά ποσοστά δηλώνουν ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους το 2021 και θα μειωθούν περαιτέρω το 2022, δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, αφού 7 στα 10 νοικοκυριά μόλις τα βγάζουν πέρα, δεν θα προβούν σε αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών άμεσα, ενώ ανησυχούν για την ακρίβεια που επελαύνει.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ένας φορέας στον οποίο δεν μπορεί να του καταλογιστεί αντιπολιτευτική διάθεση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις –43,2 (από –40,8) μονάδες.

Το ΙΟΒΕ διευκρινίζει πως, η επιδείνωση δεν οφείλεται στις πρόσφατες εξελίξεις εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον και των έκτακτων παρεμβάσεων πολιτικής που ακολούθησαν, που σημαίνει ότι οι σχετικοί δείκτες θα σημείωναν μεγαλύτερη επιδείνωση.

Οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να διατηρούνται στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους.

Ακολουθούν η Σλοβακία και η Σλοβενία, με επίπεδο δείκτη –23,8 και -22,8 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Κύπρου και της Βουλγαρίας, με –20,1 και -19,7 μονάδες αντίστοιχα.

Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης η Σουηδία (+3,7) και η Δανία (+2,5), με τις θετικές τιμές του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να συνεπάγονται μικρή αισιοδοξία από τους καταναλωτές των συγκεκριμένων χωρών.

Κατάρρευση εισοδημάτων 2021και 2022
Αναφορικά με το 2021, το 51% των νοικοκυριών δηλώνει ότι υπέστη ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -7,9 και -8,7 μονάδες αντίστοιχα, που σημαίνει ότι τα ποσοστά απογοήτευσης στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια. Επίσης καταγράφεται:

Επιδείνωση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους προσεχείς 12 μήνες, με το δείκτη του Δεκεμβρίου, να διαμορφώνεται στις -38,2 μονάδες.
Το 46% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -3,3 και -2,2 μονάδες αντίστοιχα.
Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε υποχώρηση τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις -49,5 (από - 45,0) μονάδες.
Το 61% των καταναλωτών (από 62%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 22% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -14,8 και -8,6 μονάδες αντίστοιχα.
Εξασθένιση της πρόθεσης για μείζονες αγορές. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένισε, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -47,4 (από -45,9) μονάδες.
Το 51% των καταναλωτών (από 54%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 6% (από 9%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -12,3 μονάδες στην ΕΕ και στις -13,9 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις –64,3 μονάδες (από -63,7).
Το 81% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% (από 18%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +5,3 μονάδες στην ΕΕ και στις +5,0 μονάδες στην Ευρωζώνη. 
Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκε ήπια τον Δεκέμβριο, στις +36,9 μονάδες, από +38,0 τον Νοέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας υποχώρησε στο 55% (από 59%) με το 16% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +16,2 και +14,5 μονάδες.
Το 49% (από 68%) των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 24% (από 15%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +37,9 και +36,6 μονάδες αντίστοιχα.
Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενισχύθηκε στο 69% (από 63%), ενώ στο 7% (από 11%) εξασθένισε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν εκ νέου το 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε σε 4%.

sofokleousin.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.