Γερμανία-Ρωσία: Ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 δεν θα πιστοποιηθεί πριν από τα μέσα του 2022


Καμία απόφαση για την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2 δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022, ανέφερε σήμερα Πέμπτη η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας που ανέστειλε αυτό το φθινόπωρο τη διαδικασία λόγω ενός νομικού εμποδίου.

Η απόφαση να επιτραπεί το άνοιγμα αυτού του αγωγού ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία "δεν θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο" του 2022, δήλωσε ο Γιόχεν Χόμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων, σε συνέντευξη Τύπου.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η υπηρεσία ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του σχεδίου μέχρι η εταιρία Nord Stream, που εδρεύει στην Ελβετία, να συστήσει εταιρία με βάση το γερμανικό δίκαιο, ένας όρος που είναι απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης.

"Η εταιρία Nord Stream AG μας ενημέρωσε ότι συνέστησε αυτή τη νέα εταιρία", δήλωσε ο Γιόχεν Χόμαν.

Όμως η διαδικασία πιστοποίησης δεν θα επαναληφθεί έως ότου "μας παραδοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα με τρόπο που θα μπορούν να ελεγχθούν", είπε.

Το πράσινο φως των γερμανικών αρχών είναι ένα από τα τελευταία στάδια πριν από τη λειτουργία του αγωγού, κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή της.

Το Βερολίνο είχε πει πως η αναστολή της πιστοποίησης δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ο αγωγός αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων κυρίως ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

H Nord Stream θα πρέπει κυρίως να αποδείξει ότι μετέφερε "τα απαραίτητα περιουσιακά στοιχεία και τους ανθρώπινους πόρους" στο γερμανικό παρακλάδι της, όπως είχε αποφανθεί τον Νοέμβριο η ρυθμιστική αρχή.

Στη συνέχεια η έγκριση θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αγωγός, που θα επιτρέψει στο ρωσικό αέριο να κυκλοφορήσει στο ευρωπαϊκό δίκτυο, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε πρόσφατα τη Μόσχα ότι μια "διακοπή" του σχεδίου θα μπορούσε να υπάρξει σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ενώ οι Δυτικοί φοβούνται μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν χθες, Τετάρτη, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία. Το Βερολίνο αντιδρούσε στη καταδίκη σε ισόβια ενός Ρώσου υπηκόου για τη δολοφονία στο Βερολίνο ενός Τσετσένου διαφωνούντα το 2019, η οποία διατάχθηκε, σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο, από τη Μόσχα.

zougla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.