Έρχονται αυξήσεις στον κλάδο των αναψυκτικών και της μπύρας!

 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς  έρχονται αυξήσεις από τις αρχές του 2022, καθώς μέχρι στιγμής όλοι οι παίκτες – απόρροια και του ισχυρού ανταγωνισμού – έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις αυξήσεις που προέρχονται από ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά.

Ανάχωμα σε οποιαδήποτε αύξηση για τους δύο κλάδους αποτελεί η εορταστική περίοδος, ενώ οι όποιες αυξήσεις θα έρθουν από 1 Ιανουαρίου του νέου έτους. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και το ζήτημα όπως αναφέρουν πρόσωπα με γνώση της αγοράς, είναι ποιος θα κάνει την αρχή για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους της βιομηχανίας αναψυκτικών, το οποίο σημείωνε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή της ζάχαρης είναι αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, με την τιμή ανά τόνο να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Ταυτόχρονα σημείωνε ότι οι αρωματικές ύλες έχουν αυξηθεί κατά 20% έως και 25%, ενώ το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στα κουτάκια των αναψυκτικών έχει φτάσει πλέον στα 3.000 δολάρια ανά τόνο, έναντι 1.500 δολαρίων που ήταν προ διετίας.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι οι βιομηχανίες αναψυκτικών προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πίεση που υφίστανται στις τιμές και να μην περάσουν τις αυξήσεις στα σημεία λιανικής πώλησης, έχουν προχωρήσει σε περιστολή προσφορών προς τον καταναλωτή καθώς και σε άλλες ενέργειες που τους δίνουν την δυνατότητα να περιορίσουν τις συνέπειες που βιώνει αυτή τη στιγμή το σύνολο της βιομηχανίας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.
Αλλαγή και στις συμβάσεις με τους παρόχους ενέργειας

Ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο σημείωνε ότι πλέον έχουν αλλάξει και τα δεδομένα που αφορούσαν στην σύναψη ετήσιων συμβάσεων με τους παρόχους ενέργειας που ίσχυαν προ της κρίσης στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρότινος ίσχυαν ετήσιες συμβάσεις με τους παρόχους, από την περασμένη άνοιξη και ύστερα πολλά συμβόλαια άρχισαν να σπάνε και πλέον η τιμολόγηση γίνεται μήνα με το μήνα σε μεθοσταθμική βάση, όπου  λαμβάνονται υπόψη το τρέχον κόστος της αγοράς ενέργειας, ούτως ώστε να μην ζημιώνονται οι πάροχοι κάτι που συνέβαινε με τα πρότερα δεδομένα. Μάλιστα, επί της εκάστοτε KW υφίσταται και επιπλέον "καπέλο" για τη βιομηχανία στα επίπεδα των 2 έως 3 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αναψυκτικά υπάρχουν όπως επισήμαινε το ίδιο πρόσωπο ισχύουν διαφορετικά δεδομένα, που παρατηρούνται ανά κωδικό αναψυκτικό.

Έτσι, μία μεγάλη βιομηχανία όπως η Coca Cola μπορεί για παράδειγμα να περάσει ευκολότερα αυξήσεις στο ομώνυμο αναψυκτικό, λόγω του ισχυρότατου μεριδίου που κατέχει στην αγορά, ωστόσο θα είναι πιο συγκρατημένη στην περίπτωση της πορτοκαλάδας με ανθρακικό, όπου ο ανταγωνισμός και από εγχώριες επιχειρήσεις όπως η Λουξ, η ΕΨΑ, ο Βίκος είναι ισχυρότερος και οι πωλήσεις είναι περισσότερο μοιρασμένες, παρά το γεγονός ότι το κόστος στην πορτοκαλάδα λόγω του ότι περιέχει και χυμό, είναι υψηλότερο.

Ταυτόχρονα επισήμαινε ότι οι αυξήσεις στο γυάλινο μπουκάλι μπορούν να περάσουν με μεγαλύτερη άνεση στο ράφι προς τον καταναλωτή, σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια όπου οι βιομηχανίες εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένες, λόγω του ότι είναι πιο ευρύ το πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ των βιομηχανιών στην πλαστική φιάλη.
Πιέσεις και στη μπύρα

Πρόσωπο με γνώση της αγοράς μπύρας ανέφερε από την πλευρά του ότι υφίστανται πιέσεις για παραγωγή με χαμηλό κοστολόγιο και από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι στην βιομηχανία για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις προχωρούν αυτή την περίοδο σε κλείσιμο τιμών στα χαρτοκιβώτια και όταν χρειαστεί να περάσουν αυξήσεις κινούνται ως εξής: δίνουν επί παραδείγματι ως παροχή στη λιανική δύο μήνες με την παλιά τιμή και από εκεί και ύστερα περνούν την ανατίμηση, ούτως ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην αγορά.

Το ίδιο πρόσωπο πάντως επισήμαινε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να μην περάσουν αυξήσεις στην αγορά, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση όπως ανέφερε η κατάσταση δεν μπορεί να είναι αντίστοιχη σε επίπεδο τιμών, με τον περσινό Δεκέμβριο.

Τόνιζε ωστόσο ότι ζητούμενο είναι να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τιμές πριν περάσουν στην αγορά καθώς και να μετριαστεί το εύρος των αυξήσεων όταν αυτές βρεθούν πλέον και επίσημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των σημείων λιανικής.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πάντως ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά από τους μεγάλους παίκτες της μπύρας και του αναψυκτικού επιχείρησαν ήδη να περάσουν αυξήσεις στα ράφια στα επίπεδα του 10%, ωστόσο στη συνέχεια οπισθοχώρησαν. 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.