Ξεσηκωμός εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη κατά των περιοριστικών μέτρων..Στο Βέλγιο μεγάλη διαδήλωση

 

 


Σε όλη την Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεσηκώνονται κατά των σκληρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από τις ""κυβερνήσεις ""τους..

Στο Βέλγιο πολλές χιλιάδες άνθρωποι,διαδήλωσαν την Κυριακή (26/12/2021) δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των πολιτιστικών αιθουσών που επέβαλαν οι αρχές για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron του SARS-CoV-2.
«Όχι σε αυτό το ηλίθιο διάταγμα», «Σε αντίθεση με την οικονομία, ο πολιτισμός μας εμπλουτίζει» και «Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.
Ορισμένοι φορούσαν αποκριάτικες μάσκες και η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.
Παρά το ψιλόβροχο, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για δύο ώρες στους δρόμους του Μον ντεζ Αρ, της ιστορικής συνοικίας των Βρυξελλών όπου στεγάζονται πολλά μουσεία.
Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Οι επικεφαλής πολλών πολιτιστικών θεσμών των Βρυξελλών, όπως του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και της όπερας Λα Μονέ, κάλεσαν τους πολιτικούς να «αναθεωρήσουν» την απόφαση με βάση την οποία οι αίθουσες θεαμάτων κλείνουν από 26/12.
Η διαδήλωση στις Βρυξέλλες ήταν ιδιαίτερα μαζική και δυναμική και σίγουρα μεγαλύτερη από τα νούμερα που δίνει η βελγική αστυνομία, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του πρακτορείου 


Παραλογισμός: Οι ειδικοί δεν εισηγήθηκαν μέτρα, η πανδημία υποχωρεί

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη (22/12) και ελήφθη «για προληπτικούς λόγους», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής.
Το 4ο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να υποχωρεί στο Βέλγιο, οι απόλυτοι αριθμοί μολύνσεων μειώνονται εδώ και τρεις εβδομάδες και οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση δεν είχαν εισηγηθεί σε αυτό το στάδιο νέα μέτρα για τον τομέα του πολιτισμού, μολονότι η κατάσταση παραμένει οριακή στα νοσοκομεία.

Υγειονομικοί κατήγγειλαν την απόφαση

Κάνοντας λόγο για «ανακολουθία» ή ακόμη και για «παραλογισμό», πολλοί ειδικοί του υγειονομικού τομέα κατήγγειλαν δημοσίως την απόφαση, δεδομένου μάλιστα ότι καφετέριες και εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
«Για άλλη μια φορά, δημιουργούμε ανισότητες και εμποδίζουμε την πρόσβαση στον πολιτισμό», σχολίασε η διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου La Vènerie, στο Βάτερμαλ-Μπουασφορ.
Άλλοι επισήμαιναν ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι «για την ψυχική υγεία» των πολιτών, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας.
«Προτιμώ να τραφώ με πολιτισμό παρά να πάω να παραφουσκώσω στο εστιατόριο. Το κλείσιμο αυτό είναι άδικο», σχολίασε μια καθηγήτρια γαλλικών μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Κινητοποιήσεις σε όλο το Βέλγιο


Ορισμένα θέατρα και πολλοί κινηματογράφοι, κυρίως στις Βρυξέλλες, το Ναμούρ και τη Λιέγη, αποφάσισαν να αψηφήσουν την απαγόρευση και να λειτουργήσουν
.
Μια άλλη διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε νωρίτερα στη Λιέγη, με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα η κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να επανεξετάσει την κατάσταση πριν από τις αρχές Ιανουαρίου.
Δεν έδωσε όμως κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Μάσκες, CST (σ.σ. το βελγικό υγειονομικό διαβατήριο), εξαερισμός, ανιχνευτές CO2, καθαρισμός του αέρα, αποστάσεις και λοιπά: ο κόσμος του θεάματος τήρησε τα πρωτόκολλα που επιβλήθηκαν», διαμαρτυρήθηκε η Βελγική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH), η οποία σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, σε συνεργασία με άλλες ενώσεις και ομοσπονδίες του πολιτιστικού τομέα.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.