Η επαναχάραξη των ζωνών ακινήτων σημαίνει αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

 Ταυτόχρονα, το 2022, μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα άλλες 1.500 περιοχές της χώρας και τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές, θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ και άλλους 19 φόρους

Τα πάνω κάτω έρχονται εντός του 2022 στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς ενώ δεν θα μεταβληθούν οι τιμές, θα επαναχαραχθούν  οι ζώνες, στις οποίες χωρίζονται τα ακίνητα.

Ταυτόχρονα, το 2022, μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα άλλες 1.500 περιοχές της χώρας και τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές, θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ αλλά και με υψηλότερους φόρους μεταβίβασης, τέλη κ.λπ.

Ειδικότερα, μετά και την προσθήκη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι ζώνες στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 13.808.

Σύμφωνα με τον ν.  4646/2019 δίνεται η δυνατότητα για την επαναχάραξη των ζωνών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα, κατόπιν εισήγησης ειδική επιτροπής.

Οι νέες ζώνες των αντικειμενικών τιμών θα αυξηθούν στο σύνολό τους, ώστε κάθε νέα ζώνη να καλύπτει λιγότερα ακίνητα και ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών να είναι πιο ακριβής, σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα όπου στην ίδια ζώνη υπάρχουν ακίνητα με μεγαλύτερο εύρος απόκλισης των πραγματικών τιμών.

Επίσης, σε άλλες περιοχές, ίσως κριθεί σκόπιμη η σύμπτυξη των υφιστάμενων σε λιγότερες, που σημαίνει ότι οι νέες ζώνες, θα καλύπτουν, περισσότερα ακίνητα, στα οποία όμως, δεν θα υπάρχουν διαφορές στις πραγματικές τους τιμές.

Οι αλλαγές αυτές, θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα ακίνητο που βρίσκεται στη ζώνη Γ μιας περιοχής, που έχει χαμηλή τιμή, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ακίνητα του Δήμου να μεταφερθεί στη Β΄ ή στην Α’ ζώνη, που έχει υψηλότερη τιμή.

Φυσικά μπορεί να ισχύσει και το αντίστροφο, δηλαδή ένα ακίνητο από την ακριβή ζώνη να βρεθεί σε φθηνότερη ζώνη.

Η επαναχάραξη των τιμών ζώνης, θα γίνει σε πρώτη φάση στα μεγάλα αστικά κέντρα και κατόπιν θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Το έργο θα αναλάβει ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται η συνεργασία με άλλους φορείς.


Άλλωστε, ο νόμος προβλέπει, πως, η Επιτροπή δύναται να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου, με εμπειρία και ειδικές γνώσεις για την ολοκλήρωση του έργου της και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από το ΤΕΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία παρέχονται υποχρεωτικώς χωρίς την επίκληση απορρήτου.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές – ζώνες ή στο 52%, σε 2.860 ζώνες επήλθε μείωση των τιμών, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.