ΕΛΟΜΑΣ: Οι επόμενες κινήσεις μετά την αποχώρηση των BAZAAR και Κρητικού από τον όμιλο!


 

  Τα πατήματά του στην επόμενη μέρα της αποχώρησης των δύο μεγάλων αλυσίδων της Κρητικός και της Bazaar το φθινόπωρο του 2020, αναζητά ο όμιλος αγορών ΕΛΟΜΑΣ.

Οι δύο αλυσίδες εκ των οποίων η Κρητικός κατέγραψε τζίρο 390 εκατ. ευρώ το 2020 και η Bazaar 190 εκατ. ευρώ, σε πρώτη ανάγνωση φάνηκε να αποδυναμώνουν τον όμιλο αγορών σε επίπεδο τζίρου απέναντι στις επιχειρήσεις από τις οποίες προμηθεύονται τα προϊόντα τους καθώς και προς την ευρύτερη βιομηχανία.

Από την άλλη αρκετοί διείδαν ότι η κίνηση αυτή θα απελευθέρωνε τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον ΕΛΟΜΑΣ με επικεφαλής αυτή τη στιγμή τον Δημήτρη Αλεξάκη - αντιπρόεδρό των σούπερ μάρκετ SYNKA - για να αναδείξουν τις δυνάμεις τους και κυρίως για να υπάρχει καλύτερη κατανομή των δυνάμεων αυτών στο εσωτερικό του ομίλου σε επίπεδο ισορροπιών.

Για να μπορέσει να καλύψει μέρος του χαμένου τζίρου από τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις που αποχώρησαν, ο όμιλος προχώρησε στη συνέχεια από τον Μάιο του 2021 και ύστερα στην ένταξη έντεκα νέων μελών, μικρότερου βεληνεκούς αλυσίδων, με τζίρους από περίπου 9 εκατ. ευρώ η μικρότερη έως και 33 εκατ. ευρώ η μεγαλύτερη με τον συνολικό επιπλέον τζίρο που προήλθε από αυτές να ανέρχεται σε περισσότερα των 200 εκατ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη κίνηση ο όμιλος έφτασε συνολικά τα 850 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, ενώ ο τζίρος του προ της αποχώρησης Bazaar και Κρητικού ήταν στα επίπεδα του 1,2 δις ευρώ.
Η αιφνίδια απομάκρυνση του εμπορικού διευθυντή, Κώστα Παπαϊωάννου


Στο πλαίσιο αναζήτησης της νέας του ταυτότητας, μία κίνηση που φαίνεται να αιφνιδίασε αρκετούς στην αγορά των σούπερ μάρκετ αλλά και στο εσωτερικό του ομίλου, λόγω του ότι συνέβη με συνοπτικές διαδικασίες, ήταν η απομάκρυνση του εμπορικού διευθυντή του ομίλου, Κώστα Παπαϊωάννου, στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε, ο οποίος είχε θητεία στον ΕΛΟΜΑΣ τα τελευταία εννέα χρόνια.

Το γεγονός αυτό παρά το γεγονός ότι στελέχη με γνώση των πραγμάτων έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένου ότι ο όμιλος είχε θέσει στο κάδρο την ανανέωση της εμπορικής του διεύθυνσης και στρατηγικής, από κάποιους άλλους αναφέρεται ότι δημιούργησε αντίρροπες δυνάμεις οι οποίες αποτελούνται από τη μία πλευρά από τον επικεφαλής της διαχειριστικής επιτροπής (επί της ουσίας της διοίκησης) του ομίλου, Δημήτρη Αλεξάκη και από την άλλη του αντιπροέδρου του ομίλου σούπερ μάρκετ, Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες - με τζίρο περί τα 100 εκατ. ευρώ - Γιάννη Πηλίδη αλλά και του Χρήστου Γουντσίδη, επικεφαλής της φερώνυμης αλυσίδας με έδρα την Δράμα.

Από την άλλη, επιχειρήσεις όπως είναι η Ανδρικόπουλος με έδρα την Πάτρα και Γέγος με έδρα την Ανατολική Αττική, οι επικεφαλής των οποίων συμμετέχουν επίσης στη διαχειριστική επιτροπή του ΕΛΟΜΑΣ, φέρονται να εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικές, υποστηρίζοντας τις αλλαγές στο εσωτερικό του ομίλου αλλά με ηπιότερο τρόπο, προκειμένου αυτός να μπορέσει να σταθεί απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό που απορρέει από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Lidl, ο Μασούτης, ο Γαλαξίας και αρκετοί ακόμα παίκτες της ελληνικής αγοράς.

Η κύρια φιλοσοφία του ΕΛΟΜΑΣ εντοπίζεται στην ύπαρξη πολλών μικρότερων σούπερ μάρκετ κυρίως από την περιφέρεια αλλά όχι μόνο, τα οποία με τη συνένωσή τους επιδιώκουν να πετύχουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα που αγοράζουν από την βιομηχανία, την επίτευξη προσφορών στα προϊόντα τους στα τελικά σημεία πώλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μελών τους που λειτουργούν υπό μία κοινή ομπρέλα.
Νέα δεδομένα μετά την απομάκρυνση Παπαϊωάννου

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση Παπαϊωάννου, αναμένεται σύμφωνα με πηγές της αγοράς να φέρει νέα δεδομένα στο όμιλο, με την επιδίωξη νέων συμφωνιών, την βελτίωση του φυλλαδίου προσφορών και την ενίσχυση του αριθμού των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, την καλύτερη τοποθέτηση του ομίλου στην αγορά αλλά και την ισχυρότερη παρουσία του μέσω διαφημιστικής προβολής, τομέα στον οποίο ο ΕΛΟΜΑΣ βρίσκεται υπό αναζήτηση νέας διαφημιστικής εταιρείας για τα τηλεοπτικά του σποτ και την ευρύτερη διαχείριση της εικόνας του. 

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.