Η γερμανική ρυθμιστική αρχή διέκοψε την διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2


Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, επικαλούμενη νομικό κώλυμα.

Η απόφαση είναι πιθανό να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη έγκριση της υπηρεσίας, καθώς η πιστοποίηση είναι ένα από τα τελευταία στάδια πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που θα επιτρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο να κυκλοφορήσει στα ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών.

Η έγκριση του Nord Stream 2 «δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν ο διαχειριστής είναι οργανωμένος υπό ένα νομικό σχήμα του γερμανικού δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής.

Μετά την ανακοίνωση, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στις αγορές κατά 12%, την ώρα που η Ευρώπη γνωρίζει ήδη εκτόξευση των τιμών.
Η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει παγωμένη μέχρι ο διαχειριστής του Nord Stream 2, με έδρα το Τσουκ της Ελβετίας, να ολοκληρώσει την μεταβίβαση «των βασικών στοιχείων ενεργητικού και των ανθρώπινων πόρων» σε θυγατρική που έχει ιδρυθεί στην Γερμανία για το γερμανικό τμήμα του αγωγού, επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να δώσει την έγκρισή της για την λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία του έχει ξεκινήσει από την ρωσική πλευρά. Στην συνέχεια θα υποβάλει την έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση.

Κατά συνέπεια, η έναρξη εκμετάλλευσης του αγωγού μπορεί να καθυστερήσει.
Το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατόν για να ξεκινήσει την τροφοδοσία του με αέριο.

Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και η πλήρωσή του ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Ο Nord Stream 2 επικρίνεται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, διότι θα αφήσει εκτεθειμένη την Ευρώπη στο ρωσικό ενεργειακό όπλο αυξάνοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση και θυσιάζοντας τα συμφέροντα της Ουκρανίας, συμμάχου της Δύσης και χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

“Καθαρά ρυθμιστικό ζήτημα” δηλώνει το υπ. Οικονομίας
«Καθαρά ρυθμιστικό» ζήτημα αποτελεί η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να αναστείλει τη διαδικασία έγκρισης μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2, διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση ασφαλείας του έργου.

Η απόφαση προκάλεσε την ικανοποίηση των Πρασίνων, οι οποίοι ούτως ή άλλως αντιτίθενται στην κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού και των Φιλελευθέρων (FDP).

«Γίνεται έλεγχος σύμφωνα με το νόμο και αυτό είναι καλό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Όλιβερ Κρίσερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η καθυστέρηση που προκαλείται σημαίνει ότι κατά τον τρέχοντα χειμώνα ο Nord Stream 2 δεν θα έχει κανέναν ρόλο στην ενεργειακή αγορά. Επανέλαβε μάλιστα ότι «ο αγωγός δεν χρειάζεται».

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του FDP για θέματα Ενέργειας Χάγκεν Ράινχολντ δήλωσε ότι ορθώς γίνεται ο έλεγχος, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «η πόρτα παραμένει ακόμη ανοιχτή» για τη λειτουργία του αγωγού.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ του αγωγού, τον οποίο χαρακτήρισε «υποδομή για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, η λειτουργία της οποίας θα πρέπει να καταστεί εφικτή», αλλά ταυτόχρονα ζήτησε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στον τομέα της παροχής φυσικού αερίου, π.χ. με αύξηση του αμερικανικού μεριδίου στο γερμανικό ενεργειακό μίγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.