ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ... ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  μετά  το μάζεμα των ελιών στην Αρχαία Ολυμπία,το έριξε   στις ''διαπραγματεύσεις''. 
 Φέρεται να προσέφερε στη Βρετανία ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα το χάλκινο άγαλμα του Αρτεμισίου και τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα!!!

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα συζήτησαν την πρόταση με τους Βρετανούς ομολόγους τους, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να θέσει το θέμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ. 
Το δημοσίευμα χαρακτηριστικά αναφέρει πως οι συγκεκριμένες αρχαιότητες εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν στο Βρετανικό Μουσείο πλήθη αντίστοιχα με αυτά όταν είχε εκτεθεί ως δάνειο ο Πήλινος Στρατός της Κίνας τη δεκαετία του 1980.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο δίκτυο ITV είχε σημειώσει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο «εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής».

Στο ερώτημα αν «υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσατε να δανείσετε ή να δώσετε ως αντάλλαγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο;» απάντησε :
«Καταρχάς, θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους. Αλλά αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βέβαια μια διευθέτηση δια της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής. Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση.

Και ποια θα ήταν η καλύτερη προβολή της «Παγκόσμιας Βρετανίας», στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από τη Μεγάλη Βρετανία που κάνει μια τόσο γενναιόδωρη χειρονομία προς τον ελληνικό λαό». 
Δείτε μετά το 10:10 :
 

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας τότε, διατηρούσε συλλογή με αρχαιότητες, ορισμένες από τις οποίες ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας!

Για όσους δεν θυμούνται, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε πάρει άδεια συλλογέα και διατηρούσε τη συλλογή του στην οικεία του στα Χανιά. Όταν έγινε πρωθυπουργός, το Μουσείο Γουλανδρή, αποφάσισε να κάνει έκθεση με τα αντικείμενα τα προερχόμενα από τη συλλογή του. Η Οργανωτική Επιτροπή όμως που είχε συστηθεί για την διοργάνωση της έκθεσης, έστειλε μία επιστολή στο Μουσείο Ηρακλείου, η οποία στάθηκε μοιραία.

Ζητούσε από το Μουσείο να παραχωρήσει αρχαιότητες από τάφο στη Μεσαρά για να  εκτεθούν πλάι σε εκείνες της συλλογής Μητσοτάκη η οποία περιλάμβανε κι εκείνη κομμάτια από τον ίδιο χώρο. Έτσι ανακαλύπτει ο τύπος το σκάνδαλο, μάλιστα το Ποντίκι κάνει ειδικό αφιέρωμα στις αποκαλύψεις. Τι είχε συμβεί; Η εφορεία είχε κάνει ανασκαφή στη Μεσαρά, και διέκοψε λόγω κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα. Όταν επέστρεψε, ανακάλυψε πως ευρήματα από τον τάφο είχαν κλαπεί.
Γίνεται η έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή λοιπόν χωρίς να παραχωρήσει αντικείμενα το μουσείο Ηράκλειου και λίγο αργότερα έρχεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το οποίο συστήνει επιτροπή για να διερευνήσει αν όντως η συλλογή Μητσοτάκη περιλαμβάνει αρχαία από τον τάφο της  Μεσαράς.  Η επιτροπή βρίσκει τα αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ήταν μια χρυσή ταινία, η οποία ήταν η μισή στο μουσείο και υπόλοιπό της στη συλλογή Μητσοτάκη. Ένα από τα μέλη της επιτροπής εκείνης, ως μέλος της εφορείας Χανίων, ήταν (μαντέψτε ποια!), η σημερινή γγ του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη την οποία κατηγόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως εμποδίζει με την ολιγωρία της, την επένδυση στο Ελληνικό.

Η εργασία αυτή της επιτροπής, ανάγκασε τον Κ.Μητσοτάκη να δωρίσει τη συλλογή του στο κράτος, κρατώντας 27 στοιχεία μόνο για να διατηρήσει την άδεια του συλλογέα. Έβαλε και όρους που έγιναν δεκτοί, όπως να εκτεθούν σε ιδιαίτερο χώρο του μουσείου Χανίων και να υπάρχει επιγραφή με το όνομα του. Η συλλογή του είναι στο όνομα του ίδιου, της συζύγου του Μαρίκας και του γιου του Κυριάκου. Στα εγκαίνια μάλιστα, παρευρέθηκαν, τρεις υπουργοί πολιτισμού κι ένας πρώην πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θ. Πάγκαλος και ο Εύαγ. Βενιζέλος που μόλις είχε αναλάβει το υπουργείο. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε  «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί η συλλογή μας γίνεται κτήμα του λαού των Χανίων και της Κρήτης. Τη συλλογή αυτή τη δημιουργήσαμε η γυναίκα μου και εγώ με αγάπη και θυσίες, αλλά και με κόπο και θυσίες. Δεν μπορώ να αποκρύψω ότι μας στοίχισε η συλλογή και πολλές πικρίες, γιατί δεχτήκαμε τελείως αδικαιολόγητες επιθέσεις, αλλά κλείνει αυτή η δυσάρεστη σελίδα της ελληνικής πολιτικής ζωής.»

Η συλλογή περιλαμβάνει 1.062 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από την Κρήτη και έχει εξακριβωθεί ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από λαθρανασκαφές του 1979 - 1980 στην περιοχή της Μονής Οδηγήτριας.
Να μην ξεχνάμε επίσης εκείνο το κασπώ ανυπολόγιστης αξίας που είχε ''κλαπεί'' από τα βασιλικά κτήματα και το βρήκε η κυρία Κατερίνα στο Προεδρικό μέγαρο... Ούτε και τους πίνακες που έκλεψε ένας άνεργος ελαιοχρωματιστής bon viveur,  από την εθνική πινακοθήκη και δυο εξ αυτών όχι μόνο δε βρέθηκαν ακόμα αλλά για τον έναν δε γίνετε ούτε λόγος και για τη γκραβούρα μας είπε ο φιλότεχνος που δεν ξανακούσαμε γι αυτόν οτι σκούπισε τα χέρια του και πέταξε την γκραβούρα στην τουαλέτα.....

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ''ΠΑΡΑΔΟΣΗ'' ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ;

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.