ΔΕΗ – Εισέρχεται στην παραγωγή ρεύματος από απορρίμματαΧρηματοδότηση από την ΑΜΚ για τη μετατροπή παλιών μονάδων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με RDF/SRF. Καύσιμο από τη διαλογή των απορριμμάτων. Κεφάλαια και για «πράσινες» εξαγορές 2 δισ. στα Βαλκάνια.

Οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία και στην εξαγορά έργων ΑΠΕ σε χώρες της Βαλκανικής ξεχωρίζουν από το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους 9,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2022 – 2026.

Η εταιρία, μάλιστα, όπως σημειώνει στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που ουσιαστικά ξεκίνησε από σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, σκοπεύει τα 1,350 δις. ευρώ που θα αντλήσει να χρηματοδοτήσει μέρος των επενδύσεων της τριετίας 2022-2024 ύψους 5 δις. ευρώ. Το στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης περιλαμβάνει και κεφαλαιουχικές δαπάνες 1,7 δις. ευρώ στη συμβατική παραγωγή. Ανάμεσα στα σχέδια της είναι και η είσοδος στην ηλεκτροπαραγωγή με πρώτη ύλη από τη διαλογή απορριμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., η διοίκηση της ΔΕΗ ετοιμάζει πλάνα για την αξιοποίηση παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είτε λιγνιτικών που κλείνει είτε άλλων με ηλικία πολλών ετών, στην εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η δημόσια εταιρία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων ανταγωνιστών της με δεδομένο το ό,τι διαθέτει σταθμούς παραγωγής ρεύματος οι οποίοι είναι και συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιεί, όπως αναφέρουν πηγές στον Ο.Τ., θα προέρχεται από το στάδιο της διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων και πρόκειται για τα δευτερογενή καύσιμα RDF ή SRF. Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για τέτοιες μονάδες δεν επιτρέπουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και μάλιστα στη Β. Ευρώπη ή και την Ασία βρίσκονται ακόμη και εντός αστικών κέντρων.

Το πλάνο της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί συνολικά από το βαθμό της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό σημειώνουν πηγές και σύμφωνα με τις ίδιες η εταιρία αποσκοπεί στην αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που ανακύπτουν από την κυκλική οικονομία, εφόσον βέβαια περπατήσει

Η έξοδος στα Βαλκάνια
Η ΔΕΗ στο ενημερωτικό δελτίο αναλύει και το μέρος του στρατηγικού της σχεδίου ως προς τη δραστηριοποίηση της σε χώρες των Βαλκανίων και συνολικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 16% του επενδυτικού της πλάνου είναι προσανατολισμένο στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών σε ΑΠΕ στη γειτονιά της Ελλάδα.

Από τα 9,3 δις. ευρώ των συνολικών επενδύσεων στην περίοδο 2022-2026, τα 6 δις. ευρώ σκοπεύει να τα διαθέσει στην επόμενη τριετία. Εξ αυτών τα 3,2 δις. ευρώ (55%) θα πάνε για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ώστε έως το 2024 να έχει «πράσινη» ενέργεια συνολικής ισχύος 7,2 GW. Για την περίοδο 2022-2026 προϋπολογίζει σχεδόν 2 δις. για εξαγορές χαρτοφυλακίων ΑΠΕ εκτός συνόρων. Εξ αυτών τα 820 εκ. ευρώ την τριετία 2022-2024 και 1,11 δις. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026. Έμφαση δίνει στις βαλκανικές χώρες και ιδίως στις αναπτυσσόμενες αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η εταιρία με το σκοπό αυτό επιδιώκει η ίδια να καθοδηγήσει την προσπάθεια της μείωσης των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΟΤ


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.